Düzenli kahvaltı başarıyı arttırıyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Şubat 2008 15:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- DÜZENLİ KAHVALTI EDEN ÇOCUKLARIN, DERSLERDEKİ MOTİVASYON, FİZİKSEL VE ZİHİNSEL PERFORMANS AÇISINDAN YÜKSEK BAŞARILI OLDUKLARI TESPİT EDİLDİ

- KAHVALTI ALIŞKANLIĞINA SAHİP OLMAYAN ÇOCUKLARDA KONSANTRASYON GÜÇLÜĞÜ, YORGUNLUK VE BİTKİNLİK GİBİ PROBLEMLER ORTAYA ÇIKIYOR

İSTANBUL (İHA) - Kahvaltı başta olmak üzere bazı dengeli ve yeterli beslenmenin, çocuğun gelişimini ve okuldaki başarısını etkilediği bildirildi.

Eyüp Devlet Hastanesi Diyetisyeni Pınar Akkuzu, Online Sağlık'a (www.onlinesaglik.com) yaptığı açıklamada, okul çağındaki çocuklarda kahvaltı başta olmak üzere bazı dengeli ve yeterli beslenme ilkelerinin ihmal edildiğini, bu durumun çocuğun gelişimini ve okuldaki başarısını olumsuz etkilediğini belirtti.

Beslenme planı yapılırken bu durumların göz önünde bulundurulması gerektiğini ifade eden Akkuzu, "Okul çocukları için beslenme programlarının iki amacı vardır. Birincisi, öğrenme çağındaki çocuğa temel beslenme bilgilerini, beslenme ve sağlık arasındaki ilişkileri öğretmek ve yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı kazandırmak; ikincisi ise eldeki imkanları en iyi şekilde kullanarak okul çocuğunun yeterli ve dengeli beslenmesini sağlamaktır" dedi.

Sağlıklı beslenmenin sağlanabilmesi için çocuğun bu konuda bilinçlendirilmesinin büyük önem taşıdığını ifade eden Pınar Akkuzu, çocuğa çalışma, uyuma, yemek yeme, oynama gibi yapacağı bütün işlerde zaman ayarlamasını öğretmenin, geç kalma korkusu yüzünden kahvaltıyı ihmal etme sorununu çözümleyeceğini kaydetti.

BESLENME ŞEKLİ DİŞ SAĞLIĞINI DA ETKİLİYOR

Sabah kahvaltısı yapmadan okula giden çocukların dikkatlerinin azaldığını ifade eden Akkuzu, "Okulda kalma süresi uzun olduğu zaman çocuklara, besin değeri yüksek, özel hazırlama gerektirmeyen süt veya ayranla peynir, domates-ekmek, yumurta-domates-ekmek, tahin helvası-ekmek, tahin-pekmez-ekmek gibi yiyeceklerden oluşan ara kahvaltısı verilmelidir" diye konuştu.

Pınar Akkuzu, okul kantinlerinde kola-gazoz yerine süt, ayran ve meyve suları, şeker, çikolata, bisküvi yerine besleyici ve taze sandviçler satılması gerektiğini söyledi.

Çocuklara sadece beslenme çantası hazırlamanın sağlıklı beslenme için yeterli olmadığını vurgulayan diyetisyen Akkuzu, yiyeceklerin besin değerleri ile yeterli ve dengeli beslenme ilkelerinin çocuğa öğretilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Okul çağındaki çocuklar için diş sağlığının da çok önemli olduğunu, beslenme alışkanlıklarının diş sağlığını da etkileyeceğini belirten Eyüp Devlet Hastanesi Diyetisyeni Pınar Akkuzu, okul çağındaki çocukların sıklıkla tükettiği kola, çikolata, şeker ve kurabiye gibi besinlerin diş çürümesine yol açacağını, bunların yerine tüketilecek, süt, ayran ve taze meyve sularının ise dişlerin dayanıklılığını artıracağını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber