3. Sınıfta Olanlar KPSS'ye Hangi Düzeyden Girecek?

2008 yılı KPSS tarihleri uzun bir bekleyişten sonra Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu tarafından kamuoyuna açıklandı. Bu açıklama sonrasında ziyaretçilerimizce merak edilen bazı soruları yayımlamaya çalışacağız. İlk cevaplayacağımız konu yüksek öğrenim kurumlarının son sınıfında okuyan veya okumayan tüm öğrencileri ilgilendirmektedir. Bu öğrenci arkadaşlar KPSS'ye hangi düzeyden girecektir? Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 10 Şubat 2008 15:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanının açıklamasına göre KPSS, lisans düzeyindekiler için 28-29 Haziran, önlisans ve ortaöğretim düzeyindekiler için 21 Eylül'de yapılacaktır.

3. SINIFTA OLAN HANGİ DÜZEYDEN GİRECEK?

Peki üniversitelerin 3. sınıfında okuyan bir öğrenci hangi düzeyden sınava girecektir?

1- Öncelikle şu hususu belirterek bir giriş yapmak istiyoruz. KPSS, sınav ve tercih işlemi olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
- "Sınav", yukarıda belirtilen tarihlerde yani lisans düzeyindekiler için 28-29 Haziran, önlisans ve ortaöğretim düzeyindekiler için 21 Eylül'de yapılacaktır.
- "Tercih işlemleri" ise yani boş kadroların yer alacağı ve adayların bu boş kadrolardan tercih yaparak memuriyete girmeye çalışacağı işlemler ise sınavdan sonra yapılacaktır. Bu sınav sonuçları 2 yıl geçerli olacağı için tek bir "tercih" işlemi olmayacaktır. 2008 yılı sonuna doğru bir tercih işlemi olacağı gibi, 2009 yılı ve 2010 içinde de, 2008 yılı KPSS sonuçlarına dayalı "tercih" işlemi olabilecektir. Diğer taraftan, 2008'deki sınavdan sonra ataması yapılsın veya yapılmasın, ÖSYM tarafından yerleştirilen kişi sonraki yerleştirmelere katılamayacaktır.

2- Tercih işlemleri sırasında, her boş kadronun yanında, yaş, askerlik, mezuniyet, sertifika, cinsiyet gibi aranan şartlar yer alacaktır. Mezuniyet şartı, tercih işlemlerine başvurulduğu gün itibariyle istenmektedir. Bir başka deyişle mezun olma şartı "sınav tarihi itibariyle değil", "tercih işlemlerinin yapıldığı gün" itibariyle istenmektedir.
Bir örnek verelim: 28 Mart 2009 tarihinde bir tercih işlemi yapılacak olsun. KPSS'ye giren ve tercihte bulunacak olan adayın 28 Mart 2009 itibariyle mezun olması gerekmektedir.

3- Bir ve iki nolu bilgiler ışığıda adayın, sınavın geçerlilik süresini düşünerek, lisans, önlisans veya ortaöğretim düzeyinden sınava girmesi gerekmektedir.

ÖRNEK: Aday bu yıl 3. sınıfta olsun. Bu halde sınava lisans düzeyinden girebilecek midir?
i- Aday eğer mezun olacağı bölümün kamuya girişte avantajlı olduğunu düşünüyor, 2009 Haziran ayında mezun olacak ise, 2009 Haziran ayından sonraki tercih işlemleri sırasında mezun olmuş olacaktır ve bu aday 2009 Haziran ayından sonraki tercih işlemlerine lisans mezunu olarak girebileceğinden 2008 yılı KPSS sınavına lisans mezunu olarak girmelidir.
ii- Eğer 3. sınıftaki bu aday mezun olacağı bölümün kamuya girişte bir avantajı olmayacağını düşünüyorsa sınava ortaöğretim düzeyinden girebilir. Örneğin aday meslek lisesi elektrik bölümü mezunu ise, sınava lise düzeyinden katılarak, tercih işlemlerine katılabilir.

Yukarıdaki iki şıktan birinin tercih edilmesi adayın kendi kararına bağlıdır.

SINAVA GİRİŞ SIRASINDA BELGE İSTENMEMEKTEDİR

KPSS'yi diğer sınavlardan ayıran en büyük yön sınava giriş sırasında belge istenmemesidir. Belgeler tercih işlemleri sırasında istenmektedir. Bu nedenle adaylar "Benim mezuniyet belgem yok, giremeyeceğim" şeklinde düşünmemelidir.

SINAVA HANGİ DÜZEYDEN GİRİLDİ İSE O DÜZEYDEN TERCİH YAPILABİLECEK

Bir aday sınava hangi düzeyden girmiş ise tercih işlemlerine de o düzeyden başvurabilecektir. Daha sonra bir üst öğrenimden mezun olduğu gerekçesiyle veya "hiç kadro açılmıyor" gibi düşüncelerle farklı bir öğrenim düzeyinden tercih yapması mümkün değildir.
Örnek 1: Aday 2008 KPSS'ye ortaöğretim düzeyinden girmiştir. 2010 yılı Ocak ayında ise mühendislikten mezun olmuştur. Bu aday 2010 yılı Şubat ayındaki tercih işlemlerine yine ortaöğretim düzeyinden katılacaktır.

Örnek 2: Aday 2008 KPSS'ye lisans düzeyinden girmiştir. Ancak mezun olduğu bölümden hiç kadro açılmamıştır. Bu aday örneğinin kendisinin liseden sağlıkla ilgili bir bölümden mezun olduğunu gerekçe göstererek tercih işlemleri sırasında lise düzeyindeki kadroları tercih edemez.

Sınava hangi düzeyden girildiyse sadece o öğrenim düzeyine ait kadroların tercih edilebileceği hususu hiç bir zaman unutulmamalıdır. Bu çok önemli bir detay olduğu için adayın sınava gireceği öğrenim düzeyini iyi belirlemesi gerekmektedir.

ÜNİVERSİTE MEZUNU SINAVA LİSE DÜZEYİNDEN GİREBİLİR Mİ?

Sınav en son öğrenim düzeyinden girilmesi gerekmektedir. Bugüne kadarki tüm KPSS kılavuzlarında bu husus yer almıştır. Bu kılavuzda da bu husus yer alacaktır. Bu nedenle, lisans mezunu olan kişi sınava lise düzeyinden giremez. Adayların kamuyu yanıltıcı girişimlere başvurmaması gerekmektedir. Bilgi işlem teknolojileri gelişmekte ve kamu kurumları arasındaki bilgi alış verişleri daha da artmaktadır. Bu hususu gizlerek, kılavuza aykırı şekilde bir alt öğrenimden sınava giren ve daha sonra memur olan kişi, bu husus öğrenildiğinden memuriyetten atılır.

ÖĞRETMEN ATAMALARINDAKİ FARKLILIK

Yukarıda yer vermiş olduğumuz açıklamalar öğretmen dışındaki kadrolar için geçerlidir. Öğretmen atamalarını MEB koordine etmektedir. Ve MEB'in kılavuzlara koydurduğu açıklamalara göre son sınıf dışında girilen KPSs-Öğretmenlik puanları öğretmen atamalarında kullanılamamaktadır. Örneğin 3. sınıfta iken KPSS'ye giren bir sınıf öğretmenliği mezunu aday, KPSS10 puanını öğretmenlik atamalarında kullanmayacaktır. Zira MEB sadece son sınıfta iken girilen KPSS Öğretmenlik puanlarını kabul etmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber