Sigara tedaviyi de güçleştiriyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Şubat 2008 11:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Türk, sigara kullanımının hastalıkların tedavisini de zorlaştırdığını belirtti.

Türk, özellikle koroner kalp hastalığı, hipertansiyon ve kronik böbrek hastalığı teşhisi konulan hastalarda, hastalığın ilerlemesini önlemek için verilen ilaçların yararının, hastanın sigara kullanmasıyla büyük ölçüde ortadan kalktığını söyledi.

Kalp damarlarında hafif derecede kireçlenme olan hastalarda, hastalığın ilerleyip kalp damarlarını tıkayarak kalp krizine yol açacak duruma gelmesinin, verilen ilaçlarla engellenmeye çalışıldığını anlatan Türk, tedavi aşamasında verilen ilaçların olumlu etkilerinin, hastanın sigara kullanması durumunda kaybolduğunu anlattı.

Prof. Dr. Türk, yapılan bilimsel çalışmaların, sigara kullanımının, hipertansiyon hastalarında da tedavinin başarısız olmasına yol açtığı ve hipertansiyon sebebi ile ortaya çıkabilecek kalp krizi, beyin kanaması ve böbrek yetmezliği riskini artırdığının ortaya çıktığını ifade etti.Hafif veya orta derecede böbrek yetmezliği olan hastaların diyalize girmesini geciktirmek için verilen ilaçların etkisinin de sigara kullananlarda ortadan kalktığının belirlendiğini dile getiren Prof. Dr. Türk, şunları kaydetti:

''Hafif ve orta derecede böbrek yetmezliği olan hastalar sigara kullanmaları durumunda hızla böbrek yetmezliği nedeni ile diyalize girmek zorunda kalıyor. Aktif içicilerin yanında, pasif içiciler de tedavi aşamasında aynı oranda ilaçların koruyucu etkilerinden mahrum kalmaktadırlar. Yani sigara kullanımı hastalıkların tedavisini

zorlaştırıyor. Sigara kadar insan sağlığının tümünü olumsuz etkileyen, başta kanser, hipertansiyon ve bronşit gibi birçok hastalığa yol açan ve hem de her türlü hastalığın tedavisini zorlaştıran ikinci bir ajan yoktur. Sağlık bütçelerine ayrılan paraların büyük bir kısmı, sigara nedeni ile sağlığını kaybeden hastaların tedavisine ayrılmaktadır.''

Prof. Dr. Türk, tüm dünyada, özellikle gelişmiş ülkelerde sigara ile yapılan mücadelenin Türkiye'de de ''aynı ciddiyetle'' uygulanması ve sigara içerenlere negatif ayrımcılık yapılmasının, insanların bu kötü alışkanlığa hiç başlamamalarına, başlayanların da bırakmalarına katkıda bulunacağını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber