Danıştay'dan TRT genel müdür vekili Ali Güney'e soruşturma izni

Haber Giriş : 11 Şubat 2008 12:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Danıştay, kurumu zarara uğrattığı gerekçesiyle TRT Genel Müdür Vekili Ali Güney hakkında soruşturma izni vermeyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kararını kaldırdı. Güney, mevzuatta yer almadığı halde ve Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu'nun; 'mali tabloların düzenlenmesi yetkisinin Muhasebe ve Mali İşler Dairesi Başkanlığında olduğu' uyarısına rağmen, görevli ve yetkili birim tarafından hazırlanmış mali tabloların yönetim kuruluna sunulmadan önce yeminli mali müşavirlik denetiminden geçirilmesi konusundaki talimatıyla firmaya 18 bin 662 YTL'lik ödeme yapılmasını sağladığı ve yetki dışı işlemle kurum zararına neden olduğu gerekçesiyle soruşturulacak.

Danıştay Birinci Dairesi, ilginç bir karara imza attı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 31 Temmuz 2007'de aldığı "soruşturma izni verilmemesi"ne ilişkin kararına rağmen, TRT Genel Müdür Vekili Ali Güney hakkında, kurumu zarara uğrattığı gerekçesiyle soruşturma açılmasına karar verdi. Oy çokluğuyla alınan kararda, Genel Müdür Vekili olarak görev yapan Ali Güney'in yetki dışı işlemle kurum zararına neden olduğu ve bu nedenle de Başbakan Erdoğan'ın 31 Temmuz 2007 günlü "soruşturma izni verilmemesi"ne ilişkin kararının kaldırılması öngörüldüğü bildirildi. Güney'in dosyası Danıştay Birinci Dairesi'nin kararıyla Başbakanlığa ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi.

ALİ GÜNEY HAKKINDAKİ SUÇLAMA: KURUMU 18 BİN 662 YTL ZARARA UĞRATTI

Daha önce de, "Devlet Hava Meydanları İşletmeleri'nden 'Nur Cemaati' tarafından TRT'ye Genel Müdür İdari Yardımcısı olarak naklen atandığı" iddia edilen ve yaptığı açıklama ile bu iddiaları yalanlayan Ali Güney hakkında, TRT hesaplarını, yetkisini aşarak TÜRMOB üyesi bir yeminli mali müşavirlik firmasına incelettiği ve bu nedenle kurumu zarara uğrattığı suçlamaları bulunuyor. Danıştay kararında, Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu raporunda, TRT'nin bilanço ve gelir tablosunu muhasebe usul ve esaslarına uygun olarak düzenleme görevinin, bu alanda uzmanlık birimi olan Kurumun Muhasebe ve Mali İşler Dairesi Başkanlığı'na verildiğinin hatırlatıldığı ve TRT'nin 2006 yılı bilançosunun yeminli mali müşavirlik firmasına incelettirilmek istenmesinin uygun olmadığının bildirildiğine işaret edildi. Kararda, TRT'nin Muhasebe ve Mali İşler Dairesi Başkanlığınca hazırlanan finansal tabloların, kurumun finansal durumunu doğru ve dürüst biçimde yansıttığı ancak buna rağmen bilançoların yeminli mali müşavirlik firmasına incelettirildiği ve hizmet karşılığı olarak da KDV hariç 18 bin 662 YTL ödendiği kaydedildi. Danıştay kararında şöyle denildi:

"Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Vekili olarak görev yapan Ali Güney'in mevzuatta yer almadığı halde Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu'nun; mali tabloların düzenlenmesi yetkisinin Muhasebe ve Mali İşler Dairesi Başkanlığında olduğu uyarısına rağmen, görevli ve yetkili birim tarafından hazırlanmış mali tabloların Yönetim Kurulu'na sunulmadan önce yeminli mali müşavirlik denetiminden geçirilmesi konusundaki talimatıyla firmaya ödeme yapılmasını sağlayarak yetki dışı işlemle kurum zararına neden olduğu, bu itibarla isnat edilen eylemin, hakkında soruşturma yapılmasını gerektirecek nitelikte bulunduğu anlaşıldığından, itirazın kabulüyle, Başbakan'ın 31 Temmuz 2007 günlü, soruşturma izni verilmemesine ilişkin kararının kaldırılmasına, dosyanın Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesine oy çokluğuyla karar verildi."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber