Bakan görevden aldı, başkan müşavir yaptı

Haber Giriş : 25 Eylül 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Başkan Vekili Okay Çakıroğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in görevden aldığı Ali Tanrıkut'u ödüllendirerek danışman yaptı.

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'nun (TAEK) düzenlediği bir ihale, kurumda birçok kişinin makamını kaybetmesine neden olurken, görevden alınanların bir kısmının taltif edilerek yetkilerinin arttırıldığı ortaya çıktı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in görevden aldığı personel, daha sonra TAEK Başkanı tarafından yetkiyle donatıldı.

İhale 15 milyon dolara verildi

Mayıs 2001 tarihinde ilki yapılan Hızlandırıcı İhalesi'nde NISSHO 8 milyon dolar, IBA ise 7,5 milyon dolar teklif verirken, NISSHO'nun ISO 9001 belgesinin olmaması, IBA'nın ise teminat mektubunun süreli olması nedeniyle dönemin Devlet Bakanı Edip Safter Gaydalı tarafından ihale iptal edildi. İkinci ihale öncesinde dönemin TAEK Başkanı Prof. Dr. Cengiz Yalçın tarafından bu işin ödeneği 15 milyon dolara çıkarıldığı için Devlet Bakanı Gaydalı tarafından görevinden alındı. İkinci ihale için 7 firmaya davetiye gönderilmesine rağmen ihaleye NISSHO ve IBA dışında talip olan çıkmadı. 23 Eylül 2002 tarihinde yeniden toplanan ihale komisyonu açtıkları üçüncü ihale için sadece NISSHO ve IBA firmalarının katılmasına rağmen ISO 9001 belgesi dolayısıyla IBA firmasını yeterli gördü. IBA firması ise son ihalede teklifini 17 milyon 981 bin 462 dolar olarak verdi. İhale komisyonu teklifteki 5 kalemi kapsam dışında tutarak, ihale toplam bedeli üzerinden düşülmesine karar verdi. Söz konusu 5 kalemin ihale toplam bedelinden düşülmesinin ardından ihale 15 milyon 745 bin 462 dolara IBA firmasına 23 Aralık 2002 tarihinde verildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ise fiyatın çok yüksek olması ve ihaleye tek firmanın katılması nedeniyle ihaleyi iptal etti. Bakan Güler başta TAEK Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tomak olmak üzere komisyonda görev alan birçok personeli görevden aldı. Bakan Güler'in görevden aldığı personel arasında İhale Komisyon Başkanı Ali Tanrıkut, İhale Komisyon Üyesi Ediz Tanker de yer alıyor. Prof. Dr. Tomak'ın yerine TAEK Başkanlığı'na vekaleten getirilen Okay Çakıroğlu ise Ali Tanrıkut'u 14 Temmuz'da Planlama ve Koordinasyon Başkan Yardımcılığı'nda danışman, Ediz Tanker'i ise Araştırma Geliştirme ve Koordinasyon Dairesi'ne tedviren Başkan olarak atadı.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber