İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

AÖF lisans mezunları, üniversitelerin yüksek lisans programlarına başvurabilir mi?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 12 Şubat 2008 00:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
AÖF lisans mezunları, üniversitelerin yüksek lisans programlarına başvurabilir mi?

Açıköğretime ilişkin sorularınız için "Açıköğretim" ana kategorisine baktıktan sonra [email protected] adresini kullanabilirsiniz.

SORU: Öncelikle bizlere sunmuş oldunuz değerle hizmetlerden dolayı teşekkür eder başarılarınızın devamını dileriz. Sizlere sormak istediğim:

Açık öğretim lisans mezunu olarak örgün öğretimde, üniversite mezunlarının başvurduğu yüksek lisansa bizlerde başvurabiliyor muyuz? Daha net bir ifadeyle yüksek lisansa başvurma veya yüksek lisans yapma hakkına sahip miyiz?

CEVAP: Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin 2.maddesinde :

? (Değişik 02/06/2007 tarihli R.G.) a) Yüksek lisans programına başvurabilmek için adayların bir lisans diplomasına sahip olmaları ve Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından merkezi olarak yapılan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavından (ALES) başvurduğu programın puan türünde 55 standart puandan az olmamak koşuluyla ilgili senatoca belirlenecek ALES standart puanına sahip olmaları gerekir. Yüksek lisans programlarına öğrenci kabulünde, ALES puanı yanı sıra gerekirse, lisans not ortalaması ve mülakat sonucu da değerlendirilebilir. Bu değerlendirmeye ilişkin hususlar ile başvuru için adayların sağlaması gereken diğer belgeler (referans mektubu, neden yüksek lisans yapmak istediğini belirten kompozisyon, uluslararası standart sınavlar vb.) ve hangi düzeyde yabancı dil bilgisi gerektiği, ilgili senato tarafından düzenlenen yönetmelikle belirlenir?? denilmektedir.

Bu maddede, yüksek lisansa başvurmak için gerekli koşullar açıkça belirtilmiştir. Yüksek lisansa başvurmak için lisans mezunu olma şartı vardır ancak yönetmelikten de açıkça anlaşılacağı üzere örgün veya uzaktan eğitim yapan fakültelerden mezun olma şartı yoktur.

Ayrıca 2547 sayılı kanunun 12.maddesindeki d ve fıkraları ile 43.maddenin c fıkrasına göre hazırlanan Açık Yükseköğretim yönetmeliğin 13.maddesinde "Açıköğretim öğrencileri ile aynı öğretim programına göre örgün öğretim öğrencileri arasında öğrenci hakları bakımından fark bulunmadığı gibi her iki yoldan mezun olanlar eşit hak ve yetkilere sahip olurlar." hükmü yer almaktadır. Yönetmeliğin bu maddesinden de anlaşılacağı gibi açıköğretim fakültesi mezunları yüksek lisans dahil diğer öğrencilerle aynı haklara sahiptirler.

Gerekli şartlar sağlandığında örgün öğretim mezunları gibi yüksek lisansa başvurma ve yüksek lisans yapma hakkına sahiptirler

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber