İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

5G ile bilişim ihracatı 3 kat artacak

Türkiye, teknolojide çok önemli başarılara imza atıyor ama ihracat rakamları bu başarıyı tam ifade etmiyor. 5G teknolojileri ile yazılım ve oyuncuların desteklenmesiyle birkaç yıl içinde teknoloji ihracatının 3 kat artacağı tahmin ediliyor

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 03 Mart 2022 07:59, Son Güncelleme : 03 Mart 2022 07:52
5G ile bilişim ihracatı 3 kat artacak

Dünyanın son teknolojilerinin görücüye çıktığı Mobil Dünya Kongresi'nde (MWC 2022) Türk şirketlerinin ihracat odaklı yenilikleri ön plana çıktı.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) organizasyonu ile fuara katılan Teknopark İstanbul bünyesindeki 4 firma ve 2 girişimci de ürünlerini dünya devlerine tanıtma fırsatı sundu. Birçok irili ufaklı Türk şirketi de 5G'ye geçişle birlikte ihtiyaç duyulacak yazılım ve teknolojilerini tanıttı. Fuara katılım sağlayan Teknopark İstanbul şirketleri ve girişimcileri ise Lugath, İstlink, Pia Bilişim, Euto Energy, Quantwifi, Alcan şirketleri stratejik görüşmeler de yaptı. Türkiye'nin hizmet ihracatı kapsamında yer alan oyun ve yazılım ihracatçıları için de devletin yeni desteklerinin devreye gireceği müjdelendi.

İŞ BİRLİĞİNDE ÖNEMLİ İMZALAR

Türkiye'nin teknoloji şirketlerinden olan ve küçük teknoloji şirketlerine yatırım yaparak büyümelerini sağlayan Türk Telekom Genel Müdürü Ümit Önal da, Türkiye'yi 5G'de öncü yapmak için çalışmalara hız verdiklerini, bu yolculukta yerlilik oranının artırılmasına yönelik çalışmalara odaklandıklarını duyurdu. 5G ile en büyük farkın sanayi ve üretimde gerçekleşeceğini vurgulayan Önal, Huawei, Nokia, Korea Telecom, Juniper, Parallel Wireless, Mavenir, ONF, TIP gibi global oyuncuların yanı sıra TARNET, i2i, Compro, Odine Solutions ile iş birliği anlaşmaları imzaladıklarını söyledi.

BİRKAÇ YIL İÇİNDE ÜÇE KATLANABİLİR

Türkiye'de 5G altyapısını yapan şirketlerden olan Global Telekom ve Entegre Teknolojiler AŞ'nin Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Bağören de, sadece 5G için yıllık 3 milyar dolarlık pazardan bahsedildiğini ifade etti. İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç de Türkiye'nin bu potansiye rağmen henüz 2-2,5 milyar dolarlık teknoloji ihracatı gerçekleştirdiğini, bunun 5G ile birkaç kat artmasının beklendiğini ifade etti. Yazılım ve oyun ihracatçılarına destek için devletin önemli çalışmalar yaptığını; fikri, geliştirdiği teknolojisi, gerçekleştirdiği yazılımı olanların İstanbul Teknopark'ta gerekli bütün destekleri alabileceğini söyledi. Şirketler, yatırım ajansları ve girişimcilerin ortak görüşü ise, 5G yatırımları ve yazılımların desteklenmesi ile teknoloji ihracatının birkaç yıl içinde üçe katlanabileceği yönünde.

Canan ERASLAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber