Evini Götürmeyene Harcırah Verilmez

6245 sayılı Harcırah Kanunu vicdani bir kanun olup, kişilerin beyanı esas alınmaktadır. Bu durum, bazı durumlarda suistimal edilebilmektedir. Hatırlanacağı üzere, emekli olacak bir çok memur veya harcırah kanunu kapsamında olan personel emekliliğinde ikamet edeceği yeri halen çalıştığı yerden çok uzak bir mahal olarak göstermekte ve daha yüksek harcırah alma çabasına gitmekteydi. Hatta hiçbir zaman gitmemesine rağmen beyanda bulunarak harcırah almaktaydı. Bunun önüne geçebilmek için 375 sayılı KHK da bir düzenleme yapılmıştı. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 14 Şubat 2008 00:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

6245 sayılı Kanunun Yol masrafı, yevmiye, aile masrafı ve yer değiştirme masrafının birlikte verilmesini icabettiren halleri düzenleyen 10'uncu maddesinde ?Yol masrafı, yevmiye, aile masrafı ve yer dağiştirme masrafı aşağıdaki hallerde verilir:1. Yurt içinde veya yurt dışında görev yapmakta iken yurt içinde veya yurt dışındaki sürekli bir göreve naklen atanan ya da yabancı ülkelerdeki memuriyet merkezi değiştirilen memur ve hizmetlilere yeni görev yerlerine kadar;? hükmü yer almaktadır.

Ancak, bazı memurlar, hiçbir şekilde evlerini taşımadığı halde sürekli görev yolluklarının bütün unsurlarını talep etmektedirler. 24 Temmuz 2006 tarihli ve "Hangi Nakillerde Harcıraha Hak Kazanılır?" başlıklı haberimizde bu konuyu ele almış ve memurun ikamet mahallini hiç değiştirmemesi halinde harcırah talep edemeyeceğini belirtmiştik.

Dün ise Danıştay'ın konuya dair bir kararı tarafımıza ulaşmıştı. T. Halk Bankası Muğla Orman Bölge Müdürülüğünde görev yapan bir şef önce T. Halk Bankası Genel Müdürlüğü emrinde şef olarak görevlendirilir, daha sonra ise yeniden Muğla'ya atanır. Bu uygulamada iki işlem olduğu için davacı tarafından harcırah talep edilir. İdare mahkemesi, davacının yer değiştirip değiştirmediğine bakmaksızın idarenin işlemini iptal eder. İdare bu kararı Danıştay temyiz eder. Danıştay, idare mahkemesi kararını, olayda yer değişikliği yapılmadığı için, iptal etmiştir.

Danıştay'ın kararı için tıklayınız.

Gerek sitemize gelen sorular gerekse de bu kararlarda yer alan detaylar bazı memurların, kendisi atandığı yere gitmesine rağmen ailesini ve evini taşımadığı halde sürekli görev harcırahını alma girişiminde bulunduğu anlaşılmaktdır. Bu tür talepler mevzuata göre yanlış olup, kamu personeli ziyaretçilerimizin daha sonra yasal faizi ile birlikte geri ödememek durumunda kalmamak için, bu hususa dikkat etmelerini öneriyoruz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber