'İdeoloji savunulmamalı' sözü Rektör Hilmioğlu'na dokundu

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Şubat 2008 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İnönü Üniversitesi Rektörü, üniversitede ideoloji savunulmamalı sözlerine kızıp paneli terk etti

Malatya'da düzenlenen panelde konuşan TÜBİTAK Bilim İnsanını Destekleme Dairesi Başkanı Prof. Dr. Cemil Çelik'in, "Üniversiteler ideolojilerin savunulduğu mekanlar olmamalı" sözlerine kızan İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, toplantıyı terk etti.

Malatya Belediyesi tarafından düzenlenen "Fransa ve Avrupa Örneği. Türkiye Hangi Konumda?" konulu panele konuşmacı olarak Malatyalı olan Fransa Rouen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cafer Özkul ve TÜBİTAK Bilim İnsanını Destekleme Dairesi Başkanı Prof. Dr. Cemil Çelik katıldı.

TÜBİTAK Bilim İnsanını Destekleme Dairesi Başkanı Prof. Dr. Cemil Çelik, "Üniversitelerimizde bu ülkenin asli unsuru olan insanlarımızı beriki, öteki diye neden birbirine düşürüyor, ayrıştırıyoruz? Beyinlerine bakmıyoruz? Üniversite rektörü arkadaşımız diyor ki, 'Nobel ödüllü bile olsa benim ideolojimde değilse benim kapımdan içeri giremez.' Pekiyi Türkiye bu bakış açısıyla bilim toplumu olabilir mi? Bununla kalkınabilir mi? Bununla ekonomik sıkıntılarını, insan hakları problemlerini, demokrasiyi, refah

devleti olmayı başarabilir mi? Birleşmiş Milletler Kalkınma Raporu'nda Türkiye 180 ülke arasında 84. sırada. Niye? Birçok alanda bilim ve teknoloji üretemiyoruz da ondan" dedi.

"Üniversiteler lokal ideolojilerin, ulus devletlerin ideolojilerinin savunulduğu mekanlar olduğu müddetçe o ülkeler 3. dünya ülkesi olmaktan kurtulamaz ve bilim üretemez" diyen Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye üniversitelerinin, Türkiye araştırma kurumlarının böyle olmaması lazım. Eğer böyle olanlar varsa bunların derhal düzeltilmesi lazım. Bu anlayışta bulunan insanlarımız kendi insanlarını birbirine düşürdükleri ve ayrıştırdıkları için 10-15 yıl sonra pişman olacak. Bilim kurumlarında önce bilimsel düşünce gelmeli. Adamın düşünce tarzı ne olursa olsun ülkeye hain değilse, vatan hainliği yapmıyorsa, bilim üretiyorsa, bilim ve teknolojiye katkısı varsa, bu insanları tutmak bilim yöneticilerinin asli ve birinci görevi olmalı."

Konuşma esnasında dinleyiciler arasındaki bir genç, "Dinle, Hlimioğlu dinle" diye bağırdı. Bunun üzerine Çelik, "Lütfen toplantıyı bozmayın. O arkadaşı görevliler dışarı çıkarsın" uyarısını yaptı.

Fransa Rouen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cafer Özkul ise, "Eğer böyle müdahale olursa panele son veririz" uyarısında bulundu. Bunun üzerine salondan dışarı çıkartılan ve öğrenci olmadığını söyleyen M.K. adlı genç, polis tarafından gözaltına alındı. İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu ise beraberindeki rektör yardımcıları ve korumaları ile birlikte toplantı salonunu terk etti. Hilmioğlu, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Ben buraya bilimsel konferans dinlemek amacıyla geldim.

Fakat gördüğünüz üzere bu bilimsel toplantı olmaktan çıktı, üniversitelere akıl veren bir akademisyenin konferansına dönüştü. Üniversitelerin de bu tür insanlardan hiçbir şekilde akıl almaya ihtiyacı yoktur" ifadelerini kullandı.

Belediye Konferans Salonu'nda düzenlenen panele Vali Halil İbrahim Daşöz ile AK Parti Malatya milletvekili Mücahit Fındıklı'nın yanı sıra kalabalık bir topluluk katıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber