Konut kredisinde kriz kapıda

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 14 Şubat 2008 11:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Konut kredisinde hangi şirketler ayakta kalabilecek...

Türkiye'nin 2001 yılında yaşadığı sorunun şimdi uluslararası piyasalarda yaşandığını söyleyen Krea İcra Kurulu Başkanı Hakan Kodal, konutta proje finansmanında sıkıntı yaşanabileceğini, özsermayesi güçlü olmayan, önsatışla finansman sağlamayı düşünen firmaların sıkıntılar yaşayabileceğini ifade etti.

Kodal, ''Bugün bir projeye girip 'nasıl olsa ben bunu satacağım' diye düşündüyseniz işiniz zor. Konsolidasyonlar ve sektörden ufak çıkışlar olabilir'' dedi. 2008 öngörü ve planlarını paylaşmak üzere basın mensuplarıyla bir araya gelen Kodal, piyasalardaki durumun proje finansmanlarını etkilediğine dikkat çekerek şöyle devam etti:

''Yurtdışında bankaların çoğu kredileri vermek için ikincil piyasalardan borçlanamıyorlar. Kitlenmiş vaziyetteler. Bankacılar tatile çıkmış gibi. Biz bunu 2001 bankacılık krizinde yaşadık. Bankaların hepsi hiçbir kredi analizi yapmadan herkese kredi verdi. Sonra ellerinde patladı. Aynı süreci yurt dışı piyasalar yaşıyor. Bu bizi de bir parça etkileyecek. Bankalar bundan sonra seçici olarak finansman sağlayacak. Likidite, iyi araştırılmış projelere kanalize olacak.''

TALEPTE İLK SIRADAYIZ

Kodal, Türkiye'nin 6.9 milyon ünite konut ihtiyacı ile 10 yıl için Avrupa'da birinci sırada yer aldığını belirtti. Yılda 700 bin konut ihtiyacı bulunduğunu ifade eden Kodal, alt gelire yönelik arz eksikliğine dikkati çekti. Bölgelere ve sınıflara göre arz fazlası bulunduğunu ifade eden Kodal, arz ve talep arasında uyumsuzluk olduğunu söyledi. Konut kredilerinin 2007 yılında yüzde 80 artışla 34 milyar YTL'ye ulaştığını bildiren Kodal, reel anlamda faizlerde yüzde 1'i görmenin kısa dönemde mümkün olmadığının altını çizdi. Ofiste arz eksikliği olduğuna da dikkat çeken Kodal, konutların ofise dönüşmesinin gündeme geleceğini belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber