Ani ölüm hakkında bunları biliyor musunuz?

Haber Giriş : 14 Şubat 2008 12:14, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Ani ölümün en önemli nedeni ne? Ani ölümü engellemek mümkün mü?

Ani kalp ölümü tüm dünyada çok önemli bir sağlık sorunu. Kalp ve damar sistemi hastalıkları ölümün tüm dünyadaki en önemli nedeni. Bu hastaların yaklaşık yarısında ölüm; ani ölüm şeklinde oluyor. Bu ölümlerin en önemli nedeni ise kalbi besleyen damarlarda daralmalar ve tıkanıklıklar sonucu gelişen koroner arter hastalığına bağlı olarak gerçekleşiyor.

Yapılan çalışmalarda ani kalp ölümünün yüzde 80 oranında kalbi besleyen damarlardaki darlıklar ve tıkanmalar nedeniyle oluştuğu saptandı. Koroner damar hastalığının yanı sıra diğer yapısal kalp hastalıkları da ani ölüme neden olabiliyor.

Ani kalp ölümlerinin engellenmesi, başta koroner damar hastalıklarının engellenmesi ile mümkün oluyor. Sigara, kolesterol yüksekliği ve tansiyon yüksekliği, kalp hastalığına neden olan, önlenebilir ya da tedavi edilebilir risk faktörlerini oluşturuyor.

Bazı nadir görülen ailesel geçişli hastalıklar, sağlıklı genç kişilerde ani ölüme neden olabiliyor. Bu açıdan yüksek riskli hastalar çeşitli tanısal yöntemlerle saptanıyor. Bu nedenle özellikle yakın akrabalarını beklenmedik ani ölümlerle kaybedenlerin bir kardiyoloji merkezinde değerlendirilmeleri gerekiyor.

Günümüzde ciddi kalp hastalıkları olan kişilerde çeşitli tetkiklerle ani ölüm riski belirlenebiliyor.

DİPNOTLAR

? Ani ölüm tüm ölümlerin yüzde 12'sini oluşturuyor.

? Ani kalp ölümü, sık görülen kanserlerden olan ölümlerin toplamından daha fazla ölüme neden oluyor.

? Ani kalp ölümü kader değil, önlenebilir bir durum.

? Kalbi besleyen damarlarda daralma ya da tıkanmanın belirtisi, hastaların yüzde 20'sinde ani ölüm şeklinde oluyor.

? Ani kalp ölümü ileri yaşlarda daha sık görülse de her yaşta, hatta çocuklarda bir görülebiliyor.

? Bir çok ülkede 20-30 yaş arasında ölümlerin en sık rastlanan nedeni ani kalp ölümü oluyor. Bu sayı trafik kazalarından olan ölümlerden bile daha fazla .

Kaynak: Sağlığın Sesi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber