Sivil Havacılık, personel eksikliğini kapatacak

Haber Giriş : 27 Eylül 2004 08:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sivil Havacılık, personel eksiğini gidermek için yeni tasarı hazırladı

Düşük maaşlar yüzünden kadrosundaki uzman personeli özel havayolu şirketlerine kaptıran Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, hazırladığı yeni kanun tasarısında ücret politikasını değiştirecek hükümlere yer verdi. Tasarının yasalaşması halinde uçuş güvenliği denetimlerini yapmak üzere 200 uzman alınacak. Teknisyen, mühendis ve uçak pilotu kadrolarında görevlendirilecek personelin maaşının özel sektöre yakın tutulması hedefleniyor.

Zaman, 7 Eylül 2004'te, ?593 uçak 1 teknisyene emanet' başlığıyla manşetten verdiği haberde, uçakların sefere hazır olup olmadığına karar veren teknik kadronun yetersizliğine dikkat çekmişti. Haberde, aynı işi İrlanda'nın 700, Fransa'nın 12 bin elemanla yürüttüğü belirtilmişti. Sivil Havacılık Genel Müdürü Topa Bilgetin Toker, kontrol mekanizmasında aksaklıklar yaşandığını doğrulamıştı. Haberin ardından Başbakanlık'ta bekleyen Sivil Havacılık Kanun Tasarısı, ?iddialar dikkate alınarak yeniden ele alınsın' yönündeki talimatla genel müdürlüğe iade edildi. Taslakta önemli değişikliklere gidilirken, gelişmiş ülkelerdeki gibi Ulaştırma Bakanı'na bağlı Uçuş Emniyet Kurulu Başkanlığı oluşturulması da ilave edildi. Önceki taslakta 3 olan genel müdür yardımcılığı sayısı 1'e, 7 daire başkanlığı da 5'e indirildi. Daire başkanlıkları yerine daha çok uzmanlığın öne çıktığı bir yapılanma esas alındı. Sivil havacılığın karşılaşabileceği ?yasadışı müdahale' diye nitelenen olaylar içerisinde ?terör' ibaresi ilk defa taslağın içinde yer aldı. Taşra teşkilatları bulunmadığı yönündeki eleştiriler de dikkate alınarak, ?Gerektiğinde bakan onayıyla genel müdürlüğe bağlı temsilcilikler açılabilir.' maddesi getirildi.

Sivil Havacılık, teknik eleman sıkıntısının temelinde yatan özel düşük ücreti, yeni tasarıya eklenen şu madde ile çözmeyi hedefliyor: ?Kadro karşılığı sözleşmeli personel istihdam edilebilecek.? Genel Müdür Toker'e göre yeni düzenleme maaşların iki kat artmasına imkân sağlayacak. ?Özel sektöre geçişlerin önüne geçilecek.? diyen Toker, ilk aşamada 112 olan personel sayısının 350'ye çıkarılacağını söyledi. Bu sayının en az 200'ü uzmanlardan oluşacak.

Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber