Kalp cerrahı Mehmet Öz, 100 yaşına kadar nasıl yaşayacağını anlattı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Şubat 2008 18:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dünyaca ünlü kalp cerrahı Mehmet Öz, insanların 100 yaşına kadar yaşayabileceğini göstermek için kendisinin 60, 80, 90 ve 100 yaşlarındaki değişik grafiklerle oluşturulan fotoğraflarıyla sağlıklı yaşamın sırlarını anlattı. İzmir EXPO 2015 2. Uluslararası Sempozyumu için yapılan özel röportajda sağlık temasını işleyen Dr. Öz, Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) delegelerine bir sunum yaptı. İzmir Fuar Alanı 1 Nolu Hol'deki barkovizyon gösterisinde örnekler sunan Öz, insan vücudunda en önemli organların başında kalp ve onu doğrudan ilgilendiren sindirim sisteminin geldiğini aktardı.

İnsanların sağlıklı yaşam adına iyi beslenmesi gerektiğinin altını çizen Mehmet Öz, "Sizi sindirim sisteminin ne kadar çok önemli olduğunu anlatacağım. İyi beslenmeme durumunda böbrekler, karaciğer zehirlenebilir. Bu zehirlenme ise yüksek kan basıncı ve tansiyonun ortaya çıkmasını ve kolesterolün artmasına sebep olur. Bu durum ise kalbinizin adeta bom diye patlamasına sebep olur." dedi. Tıp dilinde bu duruma metabolik sendrom olarak adlandırıldığını ve obeziteyle birlikte sıkıntıların baş gösterdiğini aktaran Dr. Öz, bununla baş edebilmek için önce kas sisteminin geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Kalp kaslarının geliştirilmesi içinde iyi beslenmesinin yanında mutlaka spor yapılmasını tavsiye eden Öz, "Kalp kasları, yağ dokusundan daha fazla olması gerekir. Testesteronu özellikle azalmış menopozdaki kadınlar için kas kitlesini arttırmak önemlidir. Yoksa yağdan dolayı kilo veremezler. Kilo ve yaşlanma problemi olanların mutlaka günde 30 dakika spor yapılması ya da 10 bin adım yürümesi lazım. Bu yürüyüş, büyük adımlarla ve ev dışında yapılmalıdır. İnsanlar 100 yaşına kadar yaşamamız gerektiğini bilmiyor ve anlamıyor. Aslında yaşlanmanın hareketli, canlı ve onurlu bir şekilde olabilmesi için bu lazımdır. Yani mesele sadece hastalıktan değil, zafiyetten de kurtulmaktır." şeklinde konuştu.

Vücudun doğru bir şekilde beslenerek canlı bir şekilde yaşlanmasının sağlanması gerektiğini belirten Öz, "Elden ayaktan düşmemek en önemli şeydir. Bunun için sigara gibi kötü alışkanlıklarımızdan kurtulmamız gerekir. Bu kadar dayanıklı olan kişiler nasıl bunu yapıyor diye düşünün. Mesela piyano çalarken tuşlara kuvvetli basmak değil, doğru basmak önemlidir. Mesela uykunun iyi alınması bebeklerde çok önemlidir. Büyüme hormonları burada devreye girer. Onun için çocukların uyumasına çok dikkat edilir. 50 Yaşının üstündeki kişilerinde uykularına aynı şekilde dikkat etmesi gerekir. Ayrıca stres çok önemlidir. Stres, trafikte öfkelenmek değildir. Stres başkalarına kötü sözler sarf etmek değildir. Stresi aşmak için insanlar yaşadıkları topluma daha sevecen yaklaşması gerekir. Ben böyle yaşlanmak istiyorum. Daha dik durabilmek istiyorum. Dıştan ve içten iyi görünmek istiyorum." diye konuştu. Bu açıdan bakıldığında EXPO 2015'in İzmir'de yapılması ve sağlığın işlenmesinin çok önemli olduğunu belirten Mehmet Öz, insanların iyi beslenmeyle bedenlerini hastalıklardan kurtarabileceğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber