SGK, yüzde 75 görme engelliye maaş bağlamadı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 17 Şubat 2008 16:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SOSYAL Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığı, Kars Devlet Hastanesi'nin yüzde 75 oranında görme özelliğini kaybettiği için sağlık kurulu raporu verdiği Çetin Kat'ın engelli maaşı almak için yaptığı başvuruyu reddetti.

Kars'ın Paşaçayır Mahallesi'nde oturan ve mevsimlik işçi olarak çalışan iki çocuk babası Çetin Kat (39), gözlerindeki hastalığın ilerlemesi üzerine çalışamayacak duruma geldi. Geçen yıl Kars Devlet Hastanesi'nde muayene olan Kat'a ?Dejeneratif Miyop' teşhisi konuldu. 8 doktorun katıldığı Sağlık Kurulu'nda ?yüzde 75 oranında ağır özürlü raporu' verilen Kat, engelli maaşı almak için Sosyal Güvenlik Kurumu Yaşlılar Sosyal Güvenlik Dairesi Başkanlığı'na başvurdu. SGK, başvuru sahibini görmeden ve herhangi bir sağlık kurumunda muayeneye tabi tutmadan gönderdiği resmi yazıda, ?Kurumumuz hakkınızda yüzde 35 sürekli özürlü kararı vermiştir. Çalışma güçlerini yüzde 40 ile 69 arasında kaybedenler özürlü, çalışma güçlerini yüzde 70 ve üzerinde kaybedenler ise, ?başkasının yardımı olmaksızın hayatını devam ettiremeyecek şekilde özürlü olarak kabul edilir' hükmüne amir olduğundan ve çalışma gücü kaybı dereceniz sözü edilen yönetmelikte öngörülen derecenin altında bulunduğundan tarafınıza aylık bağlanmasına imkan bulunamamıştır'' denildi.

?RAPORU TORPİLLE ALMADIM'

SGK'nin kendisi hakkındaki kararına şaşırdığını belirten Çetin Kat, İstanbul Göz Hastanesi ile Kars Devlet Hastanesi'nde muayene olduğunu ve her iki hastanenin de aynı teşhiste bulunduğunu belirtti. Raporları torpille almadığını ifade eden Kat, şunları söyledi:

?SGK'ye maaş talebinde bulundum. Yüzde 75 raporumu yüzde 35'e düşürmüşler. Ben bunu anlayamadım. 8 doktorun beni bizzat muayene ederek vermiş olduğu rapor var. Bunlar neye dayanarak yüzde 75'i yüzde 35'e düşürmüşler. Müfettişler gelip durumumu incelesin. Yeniden rapor alabilirim. Bu raporu verenlerin oranı düşürme güçleri varsa gelip benim gözlerimin derecesini de düşürsünler. Bu raporu Erzurum'dan veya Ankara'dan almış olsaydım maaşım bağlanmıştı. Her geçen gün gözlerimde ilerleme oluyor. Bugün rapor almaya kalksam yüzde 99 oranında rapor alırım. Göz damarlarım kopmuş. İstanbul Göz Hastanesi de aynı teşhisi koydu ve beni ameliyat etmeden evime gönderdi. Zaten üç yıl sonra gözlerim görmeyecek. Raporları torpille almadım. Bu benim yasal hakkım ve hakkımı arayacağım.'' Çetin Kat, engelli maaşı alabilemek için kendisine verilen raporun üzerinden 6 ay geçtikten sonra yeniden müracaat edeceğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber