Memur, esnek zamma sıcak

Haber Giriş : 28 Eylül 2004 07:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memur maaş zammı için bugün son kez pazarlık masasına oturuluyor. Memurlar, hükümetin en son önerdiği 'esnek zam'ma sıcak bakarken, yüzde 8'lik zam oranını ise kabul etmeyeceklerini belirtiyorlar.

Hükümet ile memur konfederasyonları memur maaş zammı ve sosyal haklar için bugün üçüncü ve son kez pazarlık masasına oturuyor. Bugün de taraflar arasında bir mutabakat sağlanamazsa konu Uzlaştırma Kurulu'na gidecek.

Hükümet ile memur konfederasyonları arasında, toplu görüşmelerde gündeme gelen maaş zamlarına ilişkin derin uçurum sürüyor. Ancak Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in önceki gün Yeni Şafak'a yaptığı açıklamada dile getirdiği "esnek zam" formülü taraflar arasında uzlaşma ihtimalini ortaya çıkardı. Şahin, memurlara yapmayı düşünkükleri yüzde 8'lik zammın paylaşımında 'düşük maaş alana çok, yüksek maaşa az artışı yapalım' önerisinde bulunmuştu.

'Adil bir artış olsun'

Türkiye Kamu-Sen Toplu Sözleşme Genel Sekreteri Nazmi Güzel, 'esnek zam' formülüne sıcak baktıklarını belirterek, ancak yapılacak maaş artışının adil olmasını istediklerini söyledi. Maaş farkları arasındaki makasın kapanması yönündeki çalışmalara sıcak baktıklarını ifade eden Güzel, "Yüksek maaş alanlara yüzde 2, düşük maaş alanlara da yüzde 24 oranında bir zam yapılabilir" diye konuştu. Güzel, "Biz en çok yapılmasını istediğimiz 481 milyon lira olan en düşük memur maaşının en az 801 milyon liraya çıkarılmasıdır" diye konuştu.

'Zam oranı düşük'

KESK Genel Başkanı Sami Evren de 'esnek zam' formülüne sıcak baktıklarını ancak yüzde 8'lik bir maaş artışını kesinlikle kabul etmeyeceklerini belirtti. Evren, "Biz de zaten yüksek maaş alana az, az maaş alana yüksek oranda bir zam yapılmasını istiyoruz. Ancak yapılması düşünülen yüzde 8'lik zam oranı beklentinin çok altındadır" dedi.

Memur-Sen'den öneriye destek

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu, toplu görüşmelerin üçüncü toplantısından uzlaşmayla çıkmak istediklerini söyledi. Aksu, zammın memurlar arasında eşit olarak dağıtılmasını istemediklerini belirterek, "Tüm memurlara eşit oranda zam yapılmasına biz de karşıyız. Yüksek maaş alana yüzde 0 zam yapılsın. Düşük alana ise buna göre daha yüksek zam yapılsın" dedi. Aksu, ancak yüzde 8'lik bir artışı kabul etmeyeceklerini de ifade ederek, "Devlet Bakanı Sayın Abdullatif Şener, memur maaş artışının yüzde 12'ye çıkabileceğini söyledi. Biz de bu oranda yapılacak bir zamma sıcak bakıyoruz" diye konuştu. Şahin'in bu önerisini samimi bulduklarını açıklayan Aksu, toplu görüşmelerde bu yıl ilk defa ortak mutabakat metnini imzalamak istediklerini belirtti.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber