Özürlü değil, SAT komandosu arıyorlar

Haber Giriş : 28 Eylül 2004 07:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu kurumlarının özürlü kadrosunda istihdam edeceği kişilerde ?görme, konuşma, el, kol, zihinsel ve ruhsal özrünün bulunmaması' gibi şartlar araması tepkiyle karşılandı.

AK Parti'nin görme engelli milletvekili Lokman Ayva, eleştirisini, ?Özürlü işçi değil adeta SAT komandosu arıyorlar.? sözleriyle dile getirdi. SAT komandoları, özel görev için, en başarılı askerler arasından seçiliyor.

Zaman'ın ?Özürsüz özürlü aranıyor' başlığıyla dün manşetten duyurduğu haberde, iş bulma hayalleri yıkılan iki engellinin görüşlerine yer verilmişti. Lokman Ayva, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın engelliler konusundaki hassasiyetine işaret ederek, bürokrasinin buna uyum sağlayamadığını söyledi. Özürlülere imkan sağlandığında her işi yapabileceklerini vurgulayan Ayva, kendisinin yıllarca öğretmenlik yapmasını örnek gösterdi. Meclis'te de büyük bir ayıp yaşandığını aktaran Ayva, şunları anlattı: ?TBMM'nin uzman yardımcılığı kadrolarına personel alınacak. Başvuranların özürlü olmaması şartı aranıyor. İstanbul Teknik Üniversitesi'nde de engelli Devrim Şan, konservatuvarın bütün sınav ve mülakatlarını geçtiği halde özrü nedeniyle sağlık raporu alamadığı için üniversiteye kabul edilmedi.? Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu, şartları koyanları ?özürlü' olmakla suçladı. İş Kanunu'nda yapılan değişiklikle özürlü ve hükümlü çalıştırma kontenjanının yüzde 6'ya çıkarıldığını hatırlatan Aksu, ?Ancak kamu kurumlarında çalışan özürlü sayısı yüzde 1'i dahi bulmuyor. Devlet kendi çıkardığı yasaya bile uymuyor.? dedi. Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin görme engelli Meclis Üyesi Ali Ferhan, özel ve kamuda yaklaşık 65 bin özürlü kadro açığı bulunduğunu söyledi.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber