Akademisyenler, Cumhurbaşkanı Gül ile yaptıkları görüşmeden memnun ayrıldı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Şubat 2008 19:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Tabipler Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. Gencay Gürsoy, 2005 yılında "Kürt Sorunu" ile ilgili olarak Başbakan Erdoğan'la yaptıkları görüşmeden sonra bekledikleri gelişmelerin kaydedilmediğini söyledi. Gürsoy, Türkiye'nin kritik bir süreçten geçtiği bu dönemde Cumhurbakanı Gül ile de aynı konuda oluşturdukları metni paylaştıklarını belirtti. Görüşmeden umutlu olduğunu aktaran Gürsoy, Cumhurbaşkanı Gül'ün sorunun çözümü için çabaların devam edeceği garantisini kendilerine verdiğini aktardı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Huber Köşkü'nde Sivil Toplum Örgütü ve Akademisyenlerden oluşan bir grubu kabul etti. Görüşmeye 100 aydın adına katılan 12 kişilik heyet "Kürt sorunu" olarak ifade ettikleri konunun barışçıl yollardan çözüme ulaştırılmasını içeren bir metni Cumhurbaşkanı Gül'e ilettiler. Türk Tabipler Birliği Genel Başkanı Gencay Gürsoy, İstanbul Bilgi Üniversitesi İnsan Hakları Merkezi Başkanı Prof. Dr. Turgut Tarhanlı, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mithat Sancar, Bilgi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Erol Katırcıoğlu, Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Binnaz Toprak, Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Tahsin Yeşildere, Diyarbakır Barosu Başkanı Sezgin Tanrıkulu, KAMER Başkanı Nebahat Akkoç, Toplum Gönüllüleri Derneği Başkanı İbrahim Betil, Barış Girişimi adına Oya Baydar, TESEV Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Osman Karakaş'tan oluşan heyet, Cumhurbaşkanı Gül ile yaklaşık 1 saat kadar görüştü.

Görüşme sonrası heyet adına açıklama yapan TTB Başkanı Gencay Gürsoy, Kürt sorununun demokratik çerçevede barışçıl, özgürlük alanını daraltmadan çözüme kavuşturulması konusundaki çözümler manzumesini Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e sunduklarını belirtti. Cumhurbaşkanı Gül'ün metni değerlendireceğini söylediğini belirten Gürsoy, toplantıda ayrıca katılımcıların da tek tek sorunlarını ifade ettiklerini söyledi.

Bir basın mensubunun "2005 yılında Başbakan Erdoğan'la bir görüşmezin vardı. Umduğunuzu bulamadığınız için mi, Cumhurbaşkanı Gül ile görüştünüz. ?" şeklindeki sorusuna Gürsoy, "Aradan geçen 3 yıl içinde neler olup bittiğini herkes biliyor. Çözüme yaklaşmış sayamıyoruz kendimizi. Türkiye kritik dönemler geçiriyor. Bu sıralarda farklı bir ortam yaşanıyor ama çatışmaların önümüzdeki aylar içinde yeniden başlama endişesini duyduğumuz için bu dönemde bir takım adımların atılması konusunda sayın Cumhurbaşkanımızın irade koymasını uygun gördük. Bunları değerlendirileceğini ifade etti. Son derece önemsendiğini belirtti." cevabını verdi.

Cumhurbaşkanı Gül ile yaptıkları görüşmeden olumlu bir düşünceyle ayrıldıklarını belirten Gürsoy, "Umut taşımak istiyoruz. İzlenim olarak önemsendiğini ifade edebilirim. Bu çabaların devam edeceği konusunda bir güvence vermiş durumdadır Cumhurbaşkanı bunu önemsiyoruz." diye konuştu.

Bir soru üzerine, Sorunun çözümünde siyasi kapisitenin devreye girmesi konusunda sadece Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün değil tüm siyasi kadroları aynı görüşü paylaştığını söyleyen Gürsoy, "Bu sorunun sadece askeri önlemlerle çözülmeyeceği görüşü sadece bizim görüşümüz değil." ifadesini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber