Kira fiyatları düştü, emlakçılar kiracı bulamıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Şubat 2008 20:25, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın (TOKİ) ülke genelinde yaptığı binlerce konut nedeniyle kira fiyatları durgunlaştı. Bursa'da emlakçılar, kira fiyatlarının düştüğünü, aylardır ellerindeki evleri kiralayamamaktan şikayetçi. Bu arada Emlak Müşavirleri Odası vatandaşlara 'Piyasada kaçak, merdiven altı emlakçılar var, sicili olmayan yerlere gitmeyin' uyarısı yaptı.

Daha geçtiğimiz yıla kadar vatandaşların kiralık ev bulamamaktan şikayet ettiği Bursa'da artık emlakçılar kiracı bulamıyor. Bursa Emlak Müşavirleri Odası Başkanı Ahmet Gür, TOKİ'Nin yurt genelinde yaptığı konutlarla birlikte ülke genelinde kira fiyatlarının durgunlaştığını söyledi. Bursa'da emlakçıların artık kiracı bulamaz hale geldiğini anlatan Oda Başkanı Gür; "Artık devir değişti, daha geçen yıla kadar vatandaşlarımız ev bulamamaktan şikayetçiydi. Şimdilerde elimizdeki evleri ne kiraya verebiliyoruz, ne de satabiliyoruz. Bunun en büyük nedeni TOKİ'nin yaptığı binlerce adet konutlardır. Bunun yanısıra vatandaşlarımız doların yükseleceğini ümit ederek beklemeye geçti. Çünkü vatandaş diyor ki (Ben doları 1.5 YTL'ye aldım, şimdi 1.2 YTL seviyesinde neden bozdurayım) düşüncesinde. Ancak dolar yükseldiği zaman da konut fiyatları da yükselişe geçecektir. Şu anda konut fiyatları dibe vurmuş vaziyette. Elimizdeki çok sayıda kiralık evi veremiyoruz. İki aydır merkez Omangazi ilçesi Dikkaldırım Mahallesi'nde 160 metre karelik bir kiralık evimiz var, 600 YTL kira istemişti ev sahibi şimdi 500 YTL'ye kadar düştük, halen kiracı bulamıyoruz" dedi.

Odaya kayıtlı bin 300 dolayında emlakçı olduğunu anlatan Ahmet Gür, Bursa'da yaklaşık 4 bin emlakçının faaliyet gösterdiğini kaydetti. Vatandaşlara 'sicili olmayan yerlere rağbet etmeyin' uyarısında bulunan Oda Başkanı Ahmet Gür; "Biz, insanların mağdur olmaması için odamıza kayıtlı sicilli emlakçıları tavsiye ediyoruz. Maalesef adam emekli oluyor, hiçbir belge almadan, masraf yapmadan merdivenaltı veya ayakçılık suretiyle emlakçılık yapıyor. Hal böyle olunca da hem vergisini veren meslektaşlarımız hem de vatandaşlarımız mağdur oluyor. Mağduriyetlerin yaşanmaması için kayıtlı emlakçıları tavsiye ediyoruz" diye konuştu.

Bursa'nın muhtelif bölgelerinde 250 YTL ile 800 YTL arasında değişen fiyatlarda kiralık evin bulunduğuna dikkat çeken Ahmet Gür, Bursa'nın sürekli göç aldığı için konut açığının her zaman olacağını bildirdi. TOKİ'nin ilçe belediyeleriyle yaptırdığı konutları incelediklerini söyleyen Gür, ev alacaklar için "Ev almayı düşünenler hemen harekete geçsin, çünkü fiyatlarg erçekten dibe vurdu. İnsanlarda bir beklenti var, ama hayalinde ev almayı düşünenler için tam cakti" dedi.

Öte yandan Bursa'da son 3 yılda sadece TOKİ, 3 bin 235 konutu tamamlarken yeni hedefin 18 bin konut olduğu vurgulandı. İlçe belediyelerinin kentsel dönüşüm projeleriyle birlikte bu rakamın artacağı belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber