Boğaziçi Üniversitesi'nde Ermenice, seçmeli ders oldu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Şubat 2008 21:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Boğaziçi Üniversitesi (BÜ), Ermenice'yi seçmeli dil dersi olarak öğrencilerine sunma kararı verdiğini bildirdi.

Rektörlükten yapılan yazılı açıklamada, üniversite bü nyesinde yer alan Yabancı Diller Yüksekokulunun, "Readings in Turkish Language Armenian Script Text-Ermenice Harflerle Yazılmış Türkçe Eser İncelemesi" adlı bir ders açtığı belirtildi.

Açıklamada, "Boğaziçi Üniversitesi Ermenice'yi seçmeli dil dersi olarak öğrencilerine sunma kararı vermiştir. Boğaziçi Üniversitesi Senatosunun onayı ile kabul edilen ders programına göre, temel dil eğitimi çerçevesinde bu alanda ve bu aşamada üç dersin açılması planlanmıştı r" denildi.

Bu eğitim öğretim yılının ikinci yarısında açılan ilk dersin, "Ermenice harflerle Türkçe yazılmış eserleri okuma becerisini geliştirmeyi ve bu tür metinleri incelemeyi amaçladığı" dile getirilen açıklamada "ARM 105" koduyla seçmeli olarak açılan dersin, kayıtların başlamasıyla birlikte kotasını doldurduğu ve farklı bölümlerden öğrencilerin ilgisini çektiği bildirildi.

Açıklamada, Osmanlı döneminde çeşitli yerlerde kullanılan bir dil olması nedeniyle Ermenice'nin tarihçilerin ilgisini çektiğine işaret edilerek, şu görüşlere yer verildi:

"Tarihçiler açısından arşiv belgelerini okuma ve çözümleme için gereken Ermenice'nin, farklı metinlerin okunmasını sağlamasıyla araştırmacılara destek olacağı düşünülmüştür. Sonbahar döneminde Modern Batı Ermenicesine giriş niteliğinde alfabe, temel sözcük bilgisi, dil bilgisi kuralları ve metin okuma çalışmaları içeren dersler de verilmeye başlanacaktır."

Boğaziçi Üniversitesinin dil eğitimini, öğretilen dilin kültü rel tarihi ile birlikte ele almaya dikkat ettiği dile getirilen açıklamada, üniversitede halihazırda İngilizce eğitimin yanı sıra seçmeli olarak İspanyolca, İtalyanca, Fransızca, Almanca, İbranice, Rusça, Arapça, Farsça, Japonca, Çince, Yunanca, ve Latince dil eğitimleri verildiği anlatıldı.

Açıklamada, üniversitenin yakın coğrafyadaki dillerin eğitimine özel önem verdiği ifade edilerek, bu bağlamda çeşitli Kafkas dillerinin üniversitede yürütülen dil bilim araştırmalarına konu olduğu kaydedildi.

Bu eğitim-öğretim döneminde açılan bir diğer yeni dil dersinin "Romence" olduğu ve bu dersin de öğrencilerin yoğun ilgisiyle karşılaştığına dikkat çekilen açıklamada, Boğaziçi Üniversitesinde seçmeli dil dersi alan öğrenci sayısının binin üzerinde bulunduğu ve öğrencilerin farklı dilleri ve kültürleri öğrenme isteğinin, üniversitenin bu alanda yeni çalışmalar yapmasına vesile olduğu bildirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber