Yargıtay Başkanı, 'dolaylı af' dedi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 21 Şubat 2008 07:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

'Dolaylı af' tepkisi

Hükümetin yaptığı ve 2 yıldan az ceza alanların hapis cezasından kurtulmasını öngören düzenlemeyi Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker 'dolaylı af' olarak niteledi

Gökçer Tahincioğlu

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, hükümetin 5728 sayılı Temel Cezalara Uyum Yasası'nda yer verdiği ve "af" olmadığını savunduğu düzenlemeyi "dolaylı af" olarak niteledi. Yargıtay Ceza Genel Kurulu da verdiği kararla, kesinleşmiş davaların da düzenleme kapsamında yeniden ele alınacağına hükmetti. Buna göre, 2 yıl ve daha düşük hapis cezasına mahkûm olanlar, cezalarından kurtulabilecek.

TBMM'nin "uyum" adı altında çıkardığı 5728 sayılı kanunun 562. maddesiyle, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 231. maddesi değişti. Yeni düzenlemeyle yargıçlara, 2 yıl ve daha düşük hapis cezası için "hükmün açıklanmasını geri bırakma" inisiyatifi tanındı. Buna göre, yargıçlar şikayete bağlı 2 yıldan düşük hapis cezası gerektiren suçlarda bu yolu izlerse, karar, sanık aleyhinde bir hukuki sonuç doğurmayacak.

Yargıtay'da tartışıldı

Hapse girmekten kurtulan sanık, yeni bir suç işlemezse 5 yıl sonra cezası ortadan kalkacak. Yargıtay Ceza Genel Kurulu, kamuoyunda gizli af olarak yorumlanan bu düzenlemenin nasıl uygulanacağını tartıştı.

Genel Kurul, Bursa'da görevli bir hâkimin görevini kötüye kullandığı iddiasıyla hapse mahkum edildiği davanın, "hükmün açıklanmasının geriye bırakılması" uygulaması kapsamında olduğuna karar verdi. Genel Kurul, bu nedenle hapis cezası kararını bozdu.

Karar, benzer davalar için de emsal oluşturacak. Yerel mahkemeler, uygulamadan yararlanacak durumda olanların dosyasının uygulama kapsamında olup olmadığına karar verecek.

Yargıtay, hakkında 2 yıl ya da daha az bir ceza verilen, davaları kesin karara bağlanmış hükümlülerin de yerel mahkemelere başvurarak, uygulamadan yararlanabilecekleri görüşünü benimsedi. Buna göre yüz binlerce dosya yeniden ele alınacak.

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker de uygulamayla ilgili sorulara, "Biz uygulamakla yükümlüyüz. Yasa, yargıya büyük yük getiriyor. Dolaylı bir af diyebiliriz. Yargıtay'daki ceza davalarının yarısını etkileyecek" yanıtını verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber