Emekli vekilin maaşı 4 bin 200 YTL 900 YTL'ye inecek

Haber Giriş : 21 Şubat 2008 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emekli vekil açlık sınırına!

Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı, bu dönem sonunda emekli olacak milletvekilinin emekli maaşını 4.2 bin YTL'den 900 YTL'ye indiriyor.

Tartışmalara yol açan Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı, bu kez de "emekli vekil"e vuracağı darbe ile gündemde. Düzenlemeyle, emekli milletvekili maaşlarında önemli bir düşüş kaydedileceği ortaya çıktı. Mevcut emekli milletvekilleri 4 bin 200 YTL emekli maaşı alırken, yeni yasa çıktıktan sonra bu rakam 900 YTL'ye inecek.

Mevcut emekliyi kapsamıyor

Yasanın ardından bu dönem sonunda emekli olacak mevcut milletvekilleri, bu durumdan etkilenecek. Ancak yasa çıkmadan önce emekliliği hak etmiş olanlar, eskiden olduğu gibi 4 bin 200 YTL almaya devam edecek. Bu düzenlemeden Meclis Başkanı, Cumhurbaşkanı ve Başbakan etkilenmiyor. Yasa çıktıktan sonra sisteme girecek olan memurların 30-40 yıl sonra etkileneceği bu düzenlemeden "hemen" etkilenmekten rahatsızlık duyan milletvekilleri ise uğrayacakları "hak kaybı"na büyük tepki gösteriyor.

ŞERİFE ÜSTÜNER/TAKVİM


Vekiller kendi emekli maaşları için Komisyon'da boykota gitti

AKP milletvekilleri, vekillerin emekli maaşlarına yüzde 50 zam yapılması için TBMM Plan ve Bütçe Alt Komisyonu'ndaki Sosyal Güvenlik Yasası'nı boykot ediyor. Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı'na milletvekili maaşlarına zam yapılmasını öngören düzenlemenin konulmasını isteyen vekiller, TBMM Plan ve Bütçe Alt Komisyonu'ndan çıkacak rapora imza vermiyor.

AKP milletvekilleri, milletvekili emekli maaşlarının artırılması için yoğun kulis yürütüyor. TBMM Plan ve Bütçe Alt Komisyonu Başkanı Zekai Özcan ise düzenlemeye karşı direniyor. Milletvekilleri, önce emekli vekil maaşlarının TBMM Başkanı'nın emekli maaşına endekslenerek 4 bin YTL'den yaklaşık 6 bin YTL'ye çıkarılmasını talep etti. Komisyon Başkanı Özcan direnişini sürdürünce, artış isteyen milletvekilleri Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a başvurdu. Erdoğan, CHP ile uzlaşılması durumunda bir düzenleme yapılabileceği mesajını verdi. Ancak CHP, böyle bir değişikliğe yanaşmadı. Bunun üzerine AKP'li vekiller, yeni bir talepte bulundu. Artışın bin 500 YTL'lik temsil tazminatı şeklinde olması önerisi gündeme geldi. Bu kez de CHP'li alt komisyon üyeleri buna itiraz etti.

Direniş dün de devam edince, emekli milletvekili maaşlarının sosyal güvenlikle değil, ayrı bir yasayla düzenlenmesi formülü öne çıktı. Yapılan görüşmelerden bir sonuç çıkmaması üzerine bu hafta üst komisyonda ele alınması planlanan tasarının görüşmeleri gelecek haftaya kaldı.

Ebru TOKTAR / AKŞAM

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber