Suç bir erin üstüne kaldı

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 21 Şubat 2008 20:51, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Neşet KARADAĞ/ADANA, (DHA)

ADANA 6'ncı Kolordu Komutanlığı Askeri Cezaevi'nde mahkum elbisesi giymediği iddiasıyla 20 yaşındaki er Murat Polat'ı işkenceyle öldürüp 6 askere de işkence yaptıkları iddia edilen 1'i yarbay çoğu terhis olmuş 30 kişinin yargılandığı davada suç 23 yaşındaki er Hüseyin Güldaşı'nın üzerine kaldı. Güldaşı, ?Herkes suçu üzerime yıkıyor. Öldürme kastım? yoktu diyerek kendini savundu. Tutuksuz yargılanan 29 sanık ise duruşmalardan vareste tutuldu.

Hırsızlık suçlamasıyla 28 Haziran 2005'te Adana 6'ncı Kolordu Komutanlığı 1'nci Sınıf Cezaevi'ne götürülen er Murat Polat, mahkum elbisesi giymediği gerekçesiyle gardiyan askerler tarafından cop ve sopayla dövüldü. Komaya giren er Polat, terhisine 2 ay kala tedavi gördüğü hastanede 27 Temmuz 2005'te hayatını kaybetti. Polat'ın, otopsi raporunda işkenceyle öldürüldüğü belirtildi.

Er Polat'ı işkenceyle öldürdükleri iddiasıyla haklarında ?işkence' ve ?neticesi sebebiyle ağırlaşmış işkence' suçlamalarından 12 yıldan ömür boyu hapis cezasına kadar hapis istemiyle Adana 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açılan cezaevi eski müdürü şu anda 57'nci Topçu Tugayı Ateş Destekleme Komutanlığı'nda görevli Topçu Yarbay Mustafa Soğukpınar, cezaevinde görevli 4 astsubay ile birlikte toplam 30 kişinin yargılanmasına devam edildi.

İkinci duruşmaya tutuklu er Güldaşı'nın yanısıra tutuksuz sanıklar Yarbay Soğukpınar, Nihat Ercan, astsubay Oktay Ayçakmak, emekli astsubay Talat Gök katıldı. Öldürülen erin annesi 52 yaşındaki Gülşen ve aynı yaştaki babası Kenan Polat'ın da katıldığı duruşmada 2 tanık dinlendi.

6'ncı Kolordu Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde görevli 47 yaşındaki Mehmet İspir, er Polat'ın dövülmesiyle ilgili bilgisinin olmadığını belirterek, ?Cezaevinde çırıl çıplak soyup çök kalk yaptırıldığına ben şahit olmadım? derken olay tarihinde 6'ncı Kolordu Komutanlığı'nda astsubay olarak görev yapan 39 yaşındaki İrfan Toksöz, talimat üzerine tutuklu hükümlülere iyi davrandıklarını iddia etti.

?HEP BİRLİKTE DÖVDÜK'

Er Polat'ı döverek öldürdüğü iddia edilen tutuklu Hüseyin Güldaşı, er Polat2ı öldürmek kastının olmadığını belirtip, ?Çok pişmanım? diyerek tahliyesini istedi. Güldaşı ilk duruşmada ise suçun üzerine yıkılmak istendiğini öne sürerek, kendisini şöyle savunmuştu:

?Murat'a giymesi için elbiseler verdim. ?Ben bu elbiseleri giymem. Bana kimse giydiremez' dedi. Biz de giymesi gerektiğini söyledik. Bu sırada Ramazan, Murat ile birlikte getirilen Ahmet Sambur'a iki tokat vurdu. Bunun üzerine Murat bize saldırmaya başladı. Cama fırladı, sandalye ve yumrukla camı kırmaya çalıştı. Bu sırada odada bulunan diğer gardiyanlarla ben Murat'a copla vurduk. Tekme ya da sopayla vurmadım. Murat'ı camdan çektiğimde kendisini dolaba vurdum. Diğer sanıklar neden beni suçluyor bilmiyorum.?

Adana 1'inci Sınıf Cezaevi eski Müdürü Yarbay Soğukpınar, daha önceki duruşmada, cezaevini yönergeler doğrultusunda yönettiğini belirtirken, ?Benim verdiğim emir cezaevinde isyan çıktığında veya cezaevi idaresine karşı gelindiğinde zor kullanılarak etkisiz hale getirilmesidir. Çırılçıplak soyup çök kalk talimatı vermedim? demişti. Diğer sanıklar da er Polat'ı Güldaşı'nın dövdüğünü iddia etmişti. Tutuksuz sanıkların avukatları, müvekillerinin duruşmalardan vareste tutulmasını istedi.

Mahkeme heyeti, tutuklu Güldaşı'nın tutukluluğunun devamına, tutuksuz sanıkların ise şimdilik duruşmalardan vareste tutulmasına karar verdi. Duruşma, tanıkların ve ifadeleri alınmayan sanıkların ifadelerinin alınması için ertelendi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber