Memur önce affı kopardı

Haber Giriş : 29 Eylül 2004 07:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memur zammı bugüne kaldı. Dün yapılan toplu sözleşme görüşmelerinin üçüncü turunda memur sendikaları zamdan önce hükümetle ?disiplin affı' konusunda anlaştı...

HÜKÜMET ile memur sendikaları konfederasyonları arasında dün yapılan üçüncü tur görüşmelerde zam konusu bugüne kaldı. Dünkü görüşmeler daha çok memurun özlük hakları çerçevesinde sürerken, memurlara disiplin affının getirilmesinde mutabakata varıldı. Sendika başkanlarının talebini dinleyen Bakan Mehmet Ali Şahin, disiplin affı konusunu Bakanlar Kurulu'na götürmeyi kabul etti. 7'si Türkiye Kamu Sen'e, 3'ü KESK'e ve 1'i de Memur-Sen'e bağlı toplam 11 sendikanın genel başkanının katıldığı görüşmelerde mali haklar ve 2005 yılı zam taleplerine ise henüz geçilemedi. Toplu görüşmelerin bugün de sürmesi bekleniyor.

GÖRÜŞME öncesi bir açıklama yapan Memur-Sen Başkanı Aksu, görüşmelerden umutlu olduklarını, 30 Eylül'e kadar bu umutlarını koruyacaklarını söyledi. Aksu, isteklerinin memura ayrılan bütçenin geçen yıla göre yüzde 48 artırılması olduğunu savundu. Kamu-Sen Başkanı Bircan Akyıldız da çalışanların taleplerinin abartılarak kamuoyuna yansıtıldığını ileri sürdü. KESK Genel Başkanı Sami Evren de 150 katrilyonluk bütçede iyileştirmeler için 15 katrilyonluk bir pay beklediklerini belirterek ?Kaynak yok' dediğini, ancak bütçede faize 60 katrilyon ayırdığını ifade etti. Evren, ?Bütçedeki o 60 katrilyonu faiz geliri olarak kazanacak rantiyeden yüzde 10 vergi kesilse ki bu 6 katrilyon eder, işte size kaynak' dedi.

HANGİ KONULARDA MUTABAKATA VARILDI?

Bir memur, talebi dışında yılda 2 aydan fazla geçici olarak başka yerlerde görevlendirilemeyecek.

Devlet Memuru Kanunu'nun 4-B'ye tabi sözleşmeli personel rejiminde değişikliğe gidilecek.

Sicil ve Disiplin Kanunu'nda AB standardı getirilecek. Bir suça birden fazla ceza verilmeyecek, cezanın silinmesine ilişkin mali konularda 6 yıl, uyarı, kınama gibi konularda ise 3 yıl sınırı getirilecek.

Eşi SSK'lı veya Bağ-Kur'lu olan memurun tayininde kolaylık getirilecek.

Vekaleten atamalarda 2 ay sınırlandırması getirilecek. Daha sonra vekaleten görev yapan memur ya görevden alınacak ya da asaleten ataması yapılacak.

İşlediği suçtan dolayı görevine son verilen ancak mahkeme kararıyla aklanan memurun işe dönüşü kolaylaştırılacak. Kurum ikinci kez söz konusu memur için güvenlik soruşturması yapamayacak. (Bakan Şahin, konuyla ilgili olarak bir genelge yayınlayacak.)

Disiplin kurullarında sendika temsilcileri de olacak.

star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber