Altın fiyatları rekor kırıyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 26 Şubat 2008 22:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Altın tüketicilerinin yüksek fiyatlardan yararlanmak istemeleriyle, Türkiye'deki altın hurda dönüşünün hacminin yılın başından bu yana yükseldi.

Dünya altın fiyatları geçen hafta, emtiaya yönelik para akışı ve doların zayıflamasıyla 9.60 dolara yükselerek rekor seviyelere tırmandı. Türkiye'nin önde gelen mücevher ihracat şirketlerinden biri olan Goldaş'tan altın işlemcisi Gökhan Aksu, "Altın fiyatlarındaki hızlı artış nedeniyle büyük miktarlarda altın hurda dönüşü gördük" dedi.

Üreticilere dönen mücevherler İstanbul Altın Rafinerisi'ne gönderiliyor ve burada altın külçeye dönüştürülüyor. Aksu, altın hurdadan külçe altın elde edilmesinin ithalatı azalttığını ve böylece yurt içindeki fiyatlar üzerinde baskı yarattığını söyledi. Aksu, "Kapalıçarşı'da, uluslararası altın fiyatları ve yurtiçindeki fiyatlar arasında ons başına 10-14 dolara kadar varan bir fark var" dedi. Türkiye'nin altın ithalatı Ocak ayında, geçen yılın aynı dönemindeki 17.2 ton seviyesinin ardından 18.55 tona çıktı, altın mücevher ihracatı ise yüzde 1.9 düşüşle 5.73 tona geriledi. Dünyanın en büyük üçüncü altın tüketicisi olan Türkiye'nin altın ithalatı 2006 yılına göre yüzde 20 artarak 2007 yılında 231 tona çıkmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber