Herkes, sağlık sigortası kapsamında olacak

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 26 Şubat 2008 20:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, kamuoyunda tartışmalara neden olan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasasında değişiklik öngören tasarının görüşmelerine başlandı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu toplandı.

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Sait Açba'nın başkanlığında toplanan Komisyon, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısını ele aldı.

Komisyonda, tasarı ile ilgili kurulan Alt Komisyon Başkanı Zekai Özcan, hazırladıkları raporla ilgili komisyon üyelerine sunum yaptı.

Bu arada, milletvekillerinin özlük haklarına ilişkin Alt Komisyon raporuna eklenen düzenlemenin, dün metinden çıkartıldığı öğrenildi.

Düzenleme, ''Emekli milletvekillerinin aldıkları maaşların üzerine temsil tazminatı eklenmesini ve eski milletvekillerine ise temsil tazminatının yüzde 70'inin verilmesini'' öngörüyordu.

Sosyal Güvenlik Reformuna ilişkin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu bünyesinde kurulan alt komisyonun başkanı, AK Parti Ankara Milletvekili Zekai Özcan, milletvekillerinin özlük haklarına ilişkin düzenlemenin, iradesi dışında alt komisyon raporuna eklendiğini söyledi.

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasasında değişiklik öngören tasarısının tümü üzerinde görüşmeler, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda alt komisyon metni üzerinden devam ediyor.

Tasarının görüşmelerini, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Ercan İpekçi, Çağdaş

Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Ahmet Abakay'ın yanı sıra çok sayıda gazeteci de izledi.

''HERKES, SAĞLIK SİGORTASI KAPSAMINDA OLACAK''

Görüşmelerde ilk olarak, tasarıyla ilgili oluşturulan alt komisyonun başkanı Özcan söz aldı.

Zekai Özcan, tasarının, emeklilik sistemi ve genel sağlık sisteminin düzenlenmesi şeklinde iki boyutunun olduğunu söyledi.

Reformla ilgili çok şey söylenebileceğini ifade eden Özcan, ''Çığrından çıkarılarak, tasarıya haksızlık yapıldığını'' savundu. Özcan, tasarının,

emeklilik sistemine nasıl kavuşulacağını düzenlediğini, tasarıda ayrıcalıklı grup olmayacağını belirtti. Özcan, ülkede yaşayan herkesin, genel sağlık sigortası kapsamında olacağını dile getirdi.

AK Parti'li Özcan, yaklaşık 900 maddeyi, 108 maddede birleştirdiklerini, geçiş maddeleri yapıldığını, bunun çok zor bir iş olduğunu anlatarak,

''(Gecikti diyenler) var. Ama zor bir iş yapıldı'' dedi.

Düzenlemenin, AK Parti'nin projesi olmadığını ancak bunu üstlendiğini ifade eden Özcan, ''Bütün siyasi partileri ilgilendirmesi gerekir.

Siyasi yaklaşım, popülizm yapılması haksızlık olur'' diye konuştu.

Özcan, milletvekillerinin özlük haklarına ilişkin düzenlemenin kendi iradesi dışında metne eklendiğini ve tartışma konusu yapıldığını

vurgulayarak, kimsenin, haksızlık yapmaya, milletvekilinin itibarını zedelemeye hakkı olmadığını söyledi.

Zekai Özcan, bundan, kendisinin de milletvekillerinin de rahatsız olduğunu belirterek, 67 yıl sonrasının tartışılması ve buna herkesin katkıda bulunması gerektiğini ifade etti.

''HAK GASPI''

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, yönetimin özerk olmaması, norm ve standart birliğinin bulunmaması ile bütçe açıklarının, sosyal

güvenlik sisteminin sorunları arasında yer aldığını belirtti.

Sosyal güvenlik kurumlarının açıklarında artış olduğunu ifade eden Kalaycı, sorumluluk mevkinde bulunanların, kamuoyunu bilgilendirmesi

gerektiğini söyledi.

Kalaycı, sosyal güvenliğin, çok zor bir reform olduğuna işaret ederek, 57. Hükümet döneminde bunun gerçekleştirildiğini, bu reform yapılmasaydı, sosyal güvenlik açıklarının bugün daha fazla olacağını anlattı.

MHP'li Kalaycı, 5 yıl boyunca iktidarda bulunan AK Parti'nin, reform niteliğinde bir düzenlemeyi uygulamaya koyamadığını ileri sürdü.

Tasarının uygulanabilirliği ve yeni bir düzenlemeye ihtiyaç doğacağı konusundaki endişelere işaret eden Kalaycı, tasarının, yeni adaletsizliklere neden olacağının, şimdiden görüldüğünü savundu.

Aralarında gazetecilerin de bulunduğu bazı meslek gruplarının, kıdem tazminatlarının ellerinden alındığını savunan Kalaycı, bunu ''Hak gaspı'' olarak nitelendirdi.

Sosyal güvenlik açıklarının tümümün emeklilere fatura edildiğini, rızklarının kesildiğini, çalışanların haklarının gasp edildiğini ileri süren Mustafa Kalaycı, AK Partililere, ''Hiç mi merhametiniz kalmadı, vicdanlarınız mı paslandı? Bu kadar acımasız, gaddar olmayalım'' diye seslendi.

''ÇALIŞANDAN YANA DEĞİL''

DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da 2 artı 1 şeklindeki bir konutun kirasıyla, emekli maaşının aynı olduğunu ifade etti.

Kaplan, tasarının yasalaşmasıyla, çocuklara korkunç bir gelecek, felaket bırakacaklarını öne sürerek, ''Yarınlara, çocuklarımıza böyle bir gelecek bırakma hakkını nasıl görebiliyorsunuz?'' diye sordu.

Alt komisyonun raporunu yayınladığını, sonra bunda değişiklikler yapıldığını anımsatan Kaplan, bunu, kimlerin yaptığını öğrenmek istedi.

DTP'li Kaplan, sosyal güvenlik reformunun, çalışandan yana olmadığını da sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber