ÜAK, laiklik ilkesini zedelediği için Özcan'dan özür bekliyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 27 Şubat 2008 07:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kurul, Özcan'dan özür bekliyor

Üniversitelerarası Kurul yarın olağanüstü toplanacak. YÖK Başkanı Prof. Özcan da davetli. Başkan Prof. Dr. Akaydın, "Ondan, 'YÖK Başkanı olarak hatalı davrandığını, laiklik ilkesini zedelediğini ve bu nedenle bağışlanmayı dilemesini bekliyorum" dedi

BAHAR ATAKAN Ankara

Türkiye'deki tüm üniversitelerin rektörlerinden oluşan Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) yarın olağanüstü toplanacak. ÜAK Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Akaydın, toplantıya YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ı da davet edeceklerini söyledi. Akaydın, "Sayın Başkan toplantıya gelirse ondan 'hatalı davrandığını, laiklik ilkesini zedelediğini ve bu nedenle bağışlanmayı dilemesini' bekliyorum" dedi.

Milliyet'in sorularını yanıtlayan Akaydın, üniversitelerdeki kaos ve sıkıntının sorumlusunun YÖK Başkanı olduğunu belirtti.

Özcan'ın, "türban yasağın kalktığına" ilişkin talimatının ardından özellikle Doğu illerindeki üniversitelerin rektörlerinin büyük sıkıntı yaşadığını ve toplantı talebinde bulunduğunu söyleyen Akaydın toplantının Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde yapılacağını belirtti. Akaydın şöyle devam etti:

'Karmaşa yaşanacak demiştik'

"Türbanlı öğrencileri üniversitelerine alan rektörler hukuka aykırı hareket ediyorlar. Onları incitmek istemem, ancak durum bu. Gerçi, hukuk o kadar elastik bir noktaya geldi ki herkes kendine göre yorumluyor. ÜAK'nın 1 Şubat'taki toplantısında anayasa değişikliğinin ardından üniversitelerde karmaşa yaşanacağı yönünde uyarıda bulunmuştuk. Dediğimiz de oldu.

Sayın Başkan'ın 1 Şubat'taki toplantıya katıldığı gibi bu toplantıya da katılmasını bekliyoruz. Ondan, 'YÖK Başkanı olarak hatalı davrandığını, laiklik ilkesini zedelediğini ve bu nedenle bağışlanmayı dilemesini' bekliyorum."

Özcan'ın anayasa değişikliğinin üniversitelerde türbanı serbest bırakmaya yeterli olduğu yönündeki açıklamasına karşı bildiri yayımlayan 9 YÖK üyesinden Prof. Dr. İsa Eşme ile Prof. Dr. Necmi Yüzbaşıoğlu, YÖK'le birlikte çalışmaya devam edeceklerini vurguladı.

Yüzbaşıoğlu, "Sayın Başkan hakkında suç duyurusunda bulunulması konusunu hiç düşünmedik. Kimse kimseye karşı değil. Ortada parlamentonun eksik bıraktığı, üniversitelerin üzerine atılan bir boşluk var. Kamuoyuna durum bildiri savaşları olarak yansıdı, ancak durum öyle değil. Bizler çözüm arayışı için bir tartışma platformu oluşturmak istiyoruz. Amacımız kimseyi suçlamak değil muhtemel bir suç işlenmesinin önüne geçmek" dedi.

Eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç ise Özcan'a önce Rektörler Komitesi'ni, daha sonra YÖK Genel Kurulu'nu toplamasını önererek, "Sayın Özcan rektörlerin görüşlerini almalı. Yasayla yapacağı düzenlemeyi yazıyla yaptı. Yasa yerine yapılan yazılı emir ağır yetki aşımıdır" diye konuştu.

'Hukuki yollara başvururum'

Özcan, dün Akşam gazetesine verdiği demeçte, rektörleri hukuki durumun gereğini yerine getirmeleri yönünde uyardıklarını belirterek, şunları söyledi:

"Anayasa'daki düzenlemeyle üniversitelerde türban sorunu çözümlenebilir. Ek 17. madde düzenlemesine gerek yok. Fiilen sorun kendiliğinden çözülebilir. Üniversitelerin büyük bölümünde türbanlı öğrenciler derslere girmiştir. Anadolu'da sorun yok ama büyük kentlerdeki üniversitelerde sorun yaşandı. Genelgemize uymayan rektörleri Ankara'ya çağıracağım.

Hukukçularımızla onları bir araya getireceğim. Onları ikna etmeye çalışacağım. Buna rağmen genelgemize uyulmazsa hukuki yollara başvururum. Oldukça laik bir insanım. Cumhuriyetle hiçbir sorunum yok. Hükümetin emir eri değilim."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber