Bazı illere yüzde 100 teşvik gündemde

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Şubat 2008 17:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, ''Belki de Hakkari, Şırnak gibi yerlere yüzde 100 teşvik vermek lazım'' dedi.

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Olağan Genel Kurulunda konuşan Şimşek, teşvik sisteminden şu haliyle, alanın da almayanın da memnun olmadığını, teşvik sistemine ilişkin yeni bir çalışma bulunduğunu, bu çalışma çerçevesinde hem bölgesel hem de sektörel bazda ne yapabileceklerine baktıklarını ifade etti.

Şimşek ''Bölgesel teşvik gerekiyor. Belki de Hakkari, Şırnak gibi yerlere yüzde 100 teşvik vermek lazım. Zaten fazla da yükü yok. Bölgesel kalkınmışlık farklarının nispi olarak yüksek olduğu birçok ilimiz, bölgemiz var'' diye konuştu.

İstihdam konusunun çok önemli olduğunu, gerek Türkiye'deki girişimcilerin gerekse dışarıdaki girişimcilerin gelip üretken kapasiteye yatırım yapmalarını, istihdamı artırmalarını ve işlerini kolaylaştırmalarını istediklerini kaydeden Şimşek, istihdamı artırmak için işgücü piyasasının esnek olması gerektiğini ifade etti.

Şimşek, ''İstihdam paketi üzerinde çalışıyoruz. Aşağı yukarı çalışmalar son noktaya geldi. Muhtemelen yakında Bakanlar Kurulunda tartışacağız. Bu pakette esnekliği artırıcı unsurlar, nitelik açığını kapatmaya yönelik bir takım programlar, istihdam üzerindeki gerek mali gerekse idari yükleri aşağıya çekmeye yönelik birtakım tedbirler var'' şeklinde konuştu.

Bu reformu yılın ilk yarısında bitirmeye çalışacaklarını belirten Şimşek, eğitim ile fikri ve sinai mülkiyet hakları konusunda Türkiye'nin kaydettiği ilerlemelere değindi.

-AB SÜRECİ-

Bakan Şimşek, AB'nin kendileri için çok önemli bir süreç olduğunu da vurgulayarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Burada önemli olan, birinci sınıf demokrasiye, özgürlüklere, kurumlara sahip olmamızla ilgili bir konu... Biz AB'ye girmek için gerekli koşulları yerine getirirsek ha girmişiz ha girmemişiz, bence o ikincil bir konudur. Bence AB üyeleri bizim kendileri için bir varlık, pozitif, fırsat olduğumuzu görecekler ve onlar bizim girmemiz için çok yoğun bir çaba gösterecekler. Top dönüp dolaşıyor bize... Bizde de o kararlılığı görüyorum. Gerçekten bir ilerleme var.

Bu süreçte son derece kararlıyız. Türkiye'nin öngörülebilir bir ülke olması, özellikle hukukun üstünlüğünün tam oturtulması, Türkiye'nin güçlü kurumsal ve güçlü yasal altyapıya sahip olması açısından AB süreci son derece önemlidir ve bu süreçte ilerleme vardır. Özellikle de uluslararası yatırımların son birkaç yıldır bu boyutlarda artmasının arkasındaki faktörlerden bir tanesi de muhtemelen budur.''

Şimşek, geçen yıl ekonominin yavaşladığını, bunda birkaç tane faktör olduğunu belirterek, Türkiye'nin orta ve uzun dönem büyüme potansiyelinin son derece yüksek olduğunu vurguladı.

Reformlar konusundaki kararlılıklarının ortada olduğunu, söylediklerinin aşağı yukarı hepsini yerine getirdiklerini ifade eden Şimşek, ''Sosyal Güvenlik Reformu Mecliste... Tamam, biraz zaman alıyor, o sürece de saygı duyacağız. Ar-Ge Yasası Mecliste, bu hafta veya gelecek hafta tamamen çıkmış olacak'' dedi.

Bakan Şimşek, enerji ilişkin adımlar attıklarını daha da atacaklarını belirten, Türk Ticaret Kanunu'nun da hazır olduğunu söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber