Görev tazminatının kaldırılması yasalaştı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Şubat 2008 21:49, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

TBMM Genel Kurulunda, kıdem süresi 5 yılı aşan memurlara ödenmesi öngörülen, ancak bugüne kadar hiç ödenmeyen, ''Görev tazminatı''nın kaldırılmasını öngören kanun tasarısı, kabul edilerek yasalaştı.

375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanuna göre, 5 yıllık hizmet süresini dolduran memurlara görev tazminatı verilmesini düzenleyen, ancak bugüne kadar hiç uygulanmayan hüküm yürürlükten kaldırılıyor.

Kaldırılması öngörülen hüküm, ''En az beş hizmet yılını dolduranlara, 10.000 (on bin) gösterge rakamını geçmemek üzere Bakanlar Kurulunca tespit edilecek gösterge rakamlarının, memur aylıklarına uygulanan katsayı ile çarpımı sonucunda bulunacak miktarda görev tazminatı ödenmesini'' düzenliyor.

Yasanın yürürlük tarihi, 15 Ocak 2002 olarak düzenlendi.Tasarının görüşmelerinde, MHP Aydın Milletvekili Ertuğrul Kumcuoğlu, düzenlemenin 15 Ocak 2002 olan yürürlük tarihini eleştirerek, 'Ne yaptığınızı bilmiyorsunuz'' dedi.

Veraset ve İntikal Vergisi kaldırılırken iyi düşünülmesi gerektiğini kaydeden Kumcuoğlu, ''Türkiye'de zenginlerin çoğu rant üzerinden zengin oluyor. Bu vergiyi kaldırırsanız rant gelirlerini nasıl vergilendireceksiniz?'' diye sordu.

AK Parti sıralarının boş olduğunu, milletvekillerinin oylama sırasında içeriye girdiğini öne süren MHP'li Kumcuoğlu, ''Aldığınız maaşı hak etmiyorsunuz, haramdır'' görüşünü savundu.

Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç de tasarının 1. maddesi üzerinde konuşurken, kürsüden bir fotoğraf göstererek, ''Bunu bana bir vatandaş göndermiş. Bakın, medrese gibi lise...İşte türban yasasıyla üniversiteler de bu duruma gelecek'' diye konuştu.

Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Tekel'in özelleştirilmesinden dolayı işçilerin mağdur olmaması için bir çalışma yaptıklarını belirterek, ''Sanıyorum orada işçiler mağdur olmayacak'' dedi.

4-C kapsamında çalışanlarla ilgili bir soru üzerine de Unakıtan, ''İşten ayrılanlar, 'Primlerimizi daha rahat ödeyelim' deyince, biz de 4-C'yi getirdik. Ama bunu yaparken yeni memur alır gibi alamayız insanları...'' diye konuştu.

Bakan Unakıtan, 4-C kapsamında çalışanları geçici olarak aldıklarını ifade ederek, '' 4-C kapsamında çalışanların kadroya alınamayacağını'' söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber