Sosyal Güvenlik'te 6 madde kabul edildi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Şubat 2008 19:12, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunda değişiklik öngören 76 maddelik tasarının, 6 maddesi daha kabul edildi.

Kabul edilen maddelere göre, İşsizlik Sigortası Kanunu gereğince, işsizlik ödeneği ve kısa çalışma ödeneğinden yararlandırılan kişiler, işsizlik ve kısa çalışma ödeneği süresince, uzun vadeli sigorta kollarına tabi olacak.

Türkiye ile sosyal güvenlik sözleşmesi olmayan ülkelerde işverenler tarafından çalıştırılmak üzere götürülen Türk işçileri hakkında, kısa vadeli sigorta kolları ile genel sağlık sigortası hükümleri uygulanacak. Bu kişiler, uzun vadeli sigorta kollarına tabi olmak istemeleri halinde, haklarında isteğe bağlı sigorta hükümleri uygulanabilecek. Bu kapsamda isteğe bağlı sigorta hükümlerinden yararlananlardan ayrıca genel sağlık sigortalı primi alınmayacak.

-EMZİRME ÖDENEĞİ, EVLİLİK VE CENAZE YARDIMLARI-

Hastalık ve analık sigortasından sigortalıya, hastalık veya analık hallerine bağlı olarak ortaya çıkan iş görememezlik süresince, günlük iş görememezlik ödeneği verilecek.

Emzirme ödeneğinden sigortalı kadın, sigortalı erkeğin çalışmayan eşi ile BAĞ-KUR'lular da yararlanacak. Bu kişilere, çocuğun yaşaması şartıyla doğum tarihinde geçerli olan asgari ücretin 3'te biri tutarında (202 YTL) emzirme ödeneği verilecek. Emzirme ödeneğinden yararlanmak için doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olma şartı aranacak. Genel sağlık sigortası primi dahil prim ve prime ilişkin her türlü borcunu ödemeyen BAĞ-KUR'lu, emzirme ödeneğinden yararlanamayacak.

İş görememezliğine neden olan rahatsızlık ve hastalık nedeniyle sigortalılığı sona erenler, işten ayrıldığı tarihten itibaren 300 gün içinde çocukları doğarsa, analık sigortası haklarından yararlanacak. Doğum tarihinden önceki 15 ay içinde en az 120 gün prim ödeyen bu kişilere, emzirme ödeneği verilecek.

-DSP'Lİ ÖZTÜRK'ÜN ÖNERGESİ...

DSP İzmir Milletvekili Harun Öztürk, tasarının, iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık sigortasından sağlanan hakları düzenleyen 10. maddesi üzerinde, ''Gelir bağlanmış olan eş ve çocuklara evlenme ödeneği verilmesini'' içeren bir önerge verdi. Komisyon salonunda az sayıda iktidar milletvekilinin olması nedeniyle önerge kabul edildi. Kabul edilen önergeyle kız çocuklarının yanı sıra, erkek çocuklarının da evlenme ödeneğinden yararlanması sağlandı. Komisyon verdiği aranın ardından iktidar milletvekillerinin verdiği başka bir önergeyle, bu düzenleme tasarından çıkartıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber