HIV pozitif çıkınca intihar eden genç için tazminat

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 29 Şubat 2008 08:44, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

'Doğrulama testi yapılmalıydı' diyen Danıştay, 'HIV' çıkınca intihar eden gencin ailesine tazminat ödenmesini istedi

RADİKAL - Yerel mahkeme 'Ortada tazminat gerektirecek bir durum yok' demişti ama Danıştay 10'uncu Dairesi, hastanede yaptırdığı test sonucu "HIV pozitifsin" denilince intihar eden Ali Orhan Bulucu'nun ailesine tazminat ödenmesi gerektiğine hükmetti.

Yerel mahkemenin kararını bozan Danıştay, "İlk testin sonucu doğrulanmadan açıklandığı" için Sağlık Bakanlığı personelinin ağır hizmet kusuru işlediğine dikkat çekti. Bulucu'nun ölümünden sonra üç ayrı hastanede yapılan testler 'negatif' çıkmıştı.

Nasıl söylenir?

Sağlık Bakanlığı'nın kurumlarına gönderdiği yazıya göre HIV testleriyle ilgili şu prosedür izlenmek zorunda: Önce HIV eliza testi yapılır. Test pozitif çıkarsa kesin tanı için 'Doğrulama Testi-Western Blot' uygulanır. Bu doğrulama yapılmadan pozitif sonuç geçerli sayılmaz ve hiç kimseye açıklanamaz.

Danıştay'ın Anayasa'nın 125. maddesine dayandırdığı kararın gerekçesine göre olay şöyle gelişti:

Bulucu 2004 yılında Yozgat'taki Çandır Devlet Hastanesi laboratuvarında HIV testi yaptırdı. 7 Ocak günü laboratuvar çalışanı bir arkadaşı kendisine testinin pozitif çıktığını söyledi. Bulucu, 9 Ocak 2004 tarihinde "Ölümcül bir hastalığa yakalandım. Onun için bu yolu seçtim" yazılı bir not bırakarak intihar etti.

Bulucu öldükten sonra Çandır Devlet Hastanesi, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ve Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapılan tetkik sonuçları 'negatif' çıktı. Bulucu'nun ailesi Sağlık Bakanlığı aleyhine 30 bin YTL maddi ve 300 bin YTL manevi tazminat istemiyle dava açtı. Yerel mahkeme reddetti. Eğer yerel mahkeme Danıştay'ın verdiği son bozma kararına direnirse son sözü Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu söyleyecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber