Anne olan kadına emzirme yardımı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Şubat 2008 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sosyal Güvenlik Reformu Tasarısı'nın 16 maddesi komisyonda kabul edildi. Anne olan kadınlara doğum tarihinde geçerli olan asgari ücretin 3'te biri tutarında (202 YTL) bir seferlik emzirme ödeneği verilecek. Emzirme yardımından sigortalı kadın, sigortalı erkeğin çalışmayan eşi ile Bağ-Kur'lular da yararlanacak.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, 76 maddelik Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda değişiklik yapılmasını öngören tasarının toplam 16 maddesi kabul edildi. Komisyonda görüşülen tasarının kabul edilen maddelerine göre, hastalık ve analık sigortasından sigortalıya, hastalık veya analık hallerine bağlı olarak ortaya çıkan iş görememezlik süresince, günlük iş görememezlik ödeneği verilecek.

ASGARİ ÜCRETİN ÜÇTE BİRİ

Emzirme yardımından sigortalı kadın, sigortalı erkeğin çalışmayan eşi ile Bağ-Kur'lular da yararlanacak. Bu kişilere, çocuğun yaşaması şartıyla doğum tarihinde geçerli olan asgari ücretin 3'te biri tutarında (202 YTL) bir seferlik emzirme ödeneği verilecek. Emzirme ödeneğinden yararlanmak için doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olma şartı aranacak. Genel sağlık sigortası primi dahil, prim ve prime ilişkin her türlü borcunu ödemeyen Bağ-Kur'lu, emzirme ödeneğinden yararlanamayacak.

İş görememezliğe neden olan rahatsızlık ve hastalık nedeniyle sigortalılığı sona erenler, işten ayrıldığı tarihten itibaren 300 gün içinde çocukları doğarsa, analık sigortası haklarından yararlanacak. Doğum tarihinden önceki 15 ay içinde en az 120 gün prim ödeyen bu kişilere, emzirme ödeneği verilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber