İHL'lilerin düz liseye geçişi kolaylaştırılacak

Haber Giriş : 30 Eylül 2004 16:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, İmam-Hatip Lisesi mezunlarının doğrudan düz liseye geçişlerini sağlayıcı bir düzenleme yapmak istediklerini söyledi.

"Ortada eşitsizlik var'' diyen Bakan Çelik, tüm meslek liselerinden düz liselere geçişin serbest olduğunu, ancak İmam Hatip Liseleri'nden bu geçişin yapılamamasından yakındı. AK Parti'nin Kızılcahamam kampının son gününde bakanlar milletvekillerinin sorunlarını dinledi. Bakanlara, seçim bölgelerinde karşılaştığı sorunları aktaran milletvekilleri, en çok 'öğretmen', 'ebe-hemşire', 'imam' açığından yakındılar. Sorunlarını 'Cami var, namaz kıldıracak imam yok', 'Okul var, öğretecek öğretmen yok', 'Sağlık ocağı var hemşire-ebe yok' sözleriyle dile getiren milletvekilleri, seçim bölgelerindeki en büyük sorunların başında işsizliğin geldiğini ifade ettiler.

Milletvekillerinin en çok soru yağmuruna tuttuğu bakan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik oldu. Çelik, bölgelerine 'öğretmen' isteyen milletvekillerine, sorunu 'vekil öğretmenlik' sistemiyle aşmaya çalıştıklarını anlattı. Daha fazla vekil öğretmenlik için Maliye Bakanlığı ile görüşmeleri sürdürdüklerini kaydeden Çelik, para sorununun aşılmasını beklediklerini dile getirdi. Milletvekillerinin 'Seçmenin tayin-atama işlerini yaptıramıyoruz' şikayetiyle de karşılaşan Bakan Çelik, ''Tayin-atama için lütfen kapımı çalmayın. Tüm bunlar bilgisayar ortamında puana göre belirleniyor. Benim yapabileceğim bir durumum yok. Sadece zamanınızı harcamış olursunuz'' diyerek bu yöndeki talepleri geri çevirdi.

Milletvekillerinin 'öğretmen açığından' yakınması üzerine, topu Maliye Bakanlığı'na atan Bakan Çelik, ''Kadro sıkıntısı yaşıyoruz. Maalesef tümünü karşılama imkanına sahip değiliz. Devletin imkanları ancak bu kadar. Biz de isteriz hepsini almayı, ancak imkanlar ortada'' dedi.

Çelik, bir taraftan öğretmen açığı yaşanırken diğer tarafta meslek okullarında 20 binin üzerinde öğretmen fazlalığından yakındı.

Bakan Çelik'e yöneltilen diğer bir soru da İmam Hatip Liseleriyle ilgili düzenleme oldu. Bütün meslek liselerinden düz liselere geçiş olduğunu, sadece İmam Hatip Liselerinden düz liselere geçiş imkanı olmadığını vurgulayan Bakan Çelik, ''Bu durum eşitliğe aykırıdır. Düzeltmek için uğraşıyoruz'' diye konuştu.

BAKAN AYDIN'DAN 'İMAM' İSTEDİLER

Milletvekillerinin öğretmenden sonra en çok talebi 'imam' oldu. Seçim bölgelerindeki imam açığından yakınan milletvekilleri, ''Köyümüzde cami var, namaz kıldıracak imam yok'' diyerek, bakanlığın daha fazla imam kadrosu açmasını istediler. Milletvekillerinin talebi üzerine söz alan Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Türkiye'de 9 binin üzerindeki camide 'imam' açığının bulunduğunu söyledi. Her yıl bu rakamın üzerine bin imam ihtiyacının daha eklendiğini belirten Aydın, geçmiş hükümetleri suçlayarak, ''Maalesef bugüne kadar imamlık kadrosu verilmediği için bu açık bu noktaya geldi. Zamanında her yıl düzenli olarak verilseydi iş bu noktaya gelmezdi. Şu an bize verilen imkanlar dahilinde imam alımı yaptık'' şeklinde konuştu.

AK Parti Ağrı Milletvekili Mehmet Melik Özmen de hem bakanlarla hem de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile gruplar halinde yapılan görüşmelerde ilginç bir görüş ortaya attı. Kabinede kökten revizyon isteyen Özmen, başkanlık sistemine geçilmesini istedi. Aşamalı olarak başkanlık sistemine geçilmesini öneren Özmen, bunun için ilk etapta yarı başkanlık sisteminin uygulanmasının daha doğru olacağını kaydetti. Türkiye'nin reel politik ve jeopolitik açıdan merkez, bölgesel bir ülke konumuna geldiğini vurgulayan Özmen, AB, ABD, Afrika, Asya ve Ortadoğu ile güçlü ilişkileri olan bir ülkenin artık 'başkanlık sistemi'ni düşünmek zorunda olduğunu söyledi. Türkiye'nin işe yarı başkanlık sistemine geçerek başlaması gerektiğini ifade eden Özmen, ''Sayın Başbakan kabine revizyonu düşünüyorsa, bakanların milletvekili olma şartı yok. Parlamento dışından seçeceği bakanlarla kendi hükümetini kurmalıdır. Bu durum toplumda yeni bir heyecan getirecektir. Türkiye kararlı bir süreçten geçiyor'' diye konuştu.

habervitrini

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber