Otomotiv Satış Sonrası Ürün ve Hizmetleri Derneği (OSS), otomotiv satış sonrası pazarı özeline bu yılın ikinci çeyreğini, üyelerinin katılımıyla düzenlediği bir anket çalışmasıyla değerlendirdi.
YURT İÇİ SATIŞLARDA YÜKSELİŞ SÜRÜYOR
OSS Derneği'nin 2022 Yılı 2. Çeyrek Sektörel Değerlendirme Anketi'ne göre; sektörde yılın ilk çeyreğinde yaşanan yükseliş trendi, ikinci çeyrekte de etkisini gösterdi. Ankete göre; bu yılın ikinci çeyreğinde, ilk çeyreğe göre yurt içi satışlar ortalama yüzde 20 arttı. Yine bu yılın ikinci çeyreğinde 2021'in ikinci çeyreğine göre yurt içi satışlarda ortalama yüzde 50'ye yakın artış oldu. Bu dönemde satışlarında yüzde 100'den fazla artış olduğunu belirten dağıtıcı üyelerin oranı yüzde 20'yi bulurken, üretici üyelerde bu oran yüzde 18'e yaklaştı.
SEKTÖR YÜZDE 46 BÜYÜYECEK
Ankette sektörün üçüncü çeyrekte yurt içi satışlarda ortalama yüzde 12 oranında
artış beklediği gözlemlendi. Bu kapsamda geçen yılın aynı dönemine göre satışlarda
yüzde 46 oranında artış beklendiği belirlendi. Tahsilat süreçlerinin değerlendirildiği
ankette; katılımcıların yüzde 70 gibi büyük bir çoğunluğu bu yılın ilk çeyreğinde
tahsilat süreçlerinde, bir önceki çeyreğe göre herhangi bir değişiklik olmadığını
aktardı.
PARÇA DAĞITIMINDA İSTİHDAM ARTIYOR
İstihdam konusunun da incelendiği ankete göre; yılın ilk çeyreğine kıyasla ikinci çeyrekte istihdam oranlarının artışa geçtiği ortaya çıktı. İlk çeyreğe kıyasla istihdamının yükselişe geçtiğini belirten üyelerin oranı yüzde 47'ye yaklaşırken, katılımcıların yüzde 45'i "değişiklik yok", yüzde 8'e yakını da "azaldı" cevabını verdi. Çalışmaya göre; yılın ikinci çeyreğinde istihdamını artırdığını belirten dağıtıcı üyelerin oranı yüzde 49'a yaklaştı. Bu oran ilk çeyrekte yaklaşık yüzde 36 idi. İstihdamını artırdığını belirten üreticilerin oranı da yüzde 43 oldu. Bu oran ilk çeyrekte yüzde 56'ya çıkmıştı.
KAPASİTE KULLANIMI YÜZDE 78 ORANINDA
Üreticilerin yılın ikinci çeyreğindeki kapasite kullanım oranı ortalaması ise
yüzde 78'e yaklaştı. Bu oran yılın ilk çeyreğinde yüzde 81 idi. Yılın ikinci
çeyreğinde üyelerin üretimi bir önceki çeyreğe göre yüzde 11, geçen senenin
aynı dönemine göre de yüzde 10 oranında arttı. Ayrıca yılın ikinci çeyreğinde
üyelerin ihracatı, bir önceki çeyreğe göre yüzde 7'ye yakın, 2021'in ikinci
çeyreğine göre de yüzde 12'yi aşkın artış gösterdi.
Gümrük ve TSE süreci uygun fiyatı baltalıyor
Yılı beklentileri doğrultusunda geçirdiklerini ifade eden OSS Derneği Başkanı Ziya Özalp, "Üyelerimizle ve diğer sektörel paydaşlarımız görüşmelerin ardından senenin ikinci yarısının daha zorlu geçeceği, özellikle adetsel büyümenin duracağı, bu dönemde geçen seneki adetleri yakalamanın hedef olacağı yönünde öngörülerimiz var. Her ne kadar ham madde odaklı tedarik problemlerinde iyileşme olsa da başta gümrük ve TSE süreçleri olmak üzere maalesef ürünlerin piyasaya doğru zamanda uygun fiyata gelmesine ciddi engel teşkil ediyor. Servislerin hem kalite olarak hem fiyat olarak uygun buldukları markaları bu dönemde tedarik etmekte zorlandıkları yönünde ciddi şikayetler almaya başladık" açıklamasında bulundu.