2007'de 93 bin ehliyete el konuldu

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 02 Mart 2008 10:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

30 kez alkolle yakalanan sürücü ehliyetini 2099'da geri alacak

Kontrollerde yakalanmalarına rağmen trafiğe çıkmakta ısrar eden alkollü sürücüler, geçen yıl 2 binin üstünde kazaya sebep oldu.

Emniyet'teki bilgilere göre, Türkiye'deki alkollü sürücü listesi her geçen gün kabarıyor. Trafikteki 'uslanmaz' alkollüler arasında ehliyetine el konulanlardan bazıları, 2099'da belgesini geri alacak. Tabiî ki yaşarsa...

Trafik kazalarının en önemli sebeplerinden biri de hiç şüphesiz alkollü araç kullanmak. Cezai müeyyidelerinin artırılmasına ve kolluk kuvvetlerinin yoğun denetimlerine rağmen sorun her geçen gün büyüyor. Alkollü araç kullanma sebebiyle ehliyetine el konulan binlerce sürücü yer alıyor. Bunlar arasında ehliyetini 2099 yılına kadar geri alamayacak olanlar bile var.

Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre, 'uslanmaz' alkollü sürücülerden biri İzmir'de yaşıyor. Kimliği açıklanmayan bu kişi hakkında 30 kez alkollü araç kullanmaktan işlem yapılmış. Ehliyetine el koyma cezası katlanarak artmış. Bu kişinin ehliyetini geri alabilmesi için 2099 yılını beklemesi gerekiyor. İzmir'de yaşayan M.U. da (46) alkollü araç kullanmaktan vazgeçmeyen sürücülerden. 16 kez akollü araç kullanırken yakalanan M.U., ehliyetini 73 yıl sonra, yani 2081'de geri alabilecek. Sekiz kez alkollü araç kullanırken yakalanan K.Y. de ehliyetini 2049'da geri alabilecek.

Alkollü araç kullanımındaki artışı değerlendiren Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Uygulama ve Denetleme Dairesi Başkanlığı yetkilileri, 2007 yılında alkol sebebiyle meydana gelen ölümlü ve yaralanmalı trafik kazalarının, bu yıl olmaması için ülke genelinde etkili denetim başlatıldığını söylüyor. Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Hitay Güner, alkollü araç kullanmakta ısrar edenlerin bu davranıştan vazgeçmesi gerektiğini belirtiyor.

Trafikten sorumlu İzmir Emniyet Müdür Yardımcısı Süleyman Oğuz, geçen yıllara oranla alkol sebebiyle meydana gelen kazalarda ölüm ve yaralanmaların arttığına dikkat çekiyor. Oğuz, can ve mal kaybını önlemek için etkili denetim yapacaklarını dile getiriyor.

Alkol alarak direksiyon başına geçmekten vazgeçmeyen sürücülerin psikolojisiyle ilgili bilgi veren psikolog İsmail Yavaş, şunları söylüyor: "Kişi, defalarca alkollü olarak araç kullanırken yakalandıktan sonra yine alkollü olarak yakalanmaya devam ediyorsa bu bağımlılıktır. Bundan kurtulmak için tedavi olunmalıdır. Türkiye'de 7 milyon alkolik var."

2007'de 93 bin ehliyete el konuldu

Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre, 2007 yılında alkol sebebiyle 2 bin 8 trafik kazası meydana geldi. Aynı yıl Türkiye genelinde 34 milyon 698 bin 453 araç denetimden geçirildi. Bu denetimlerde 5 milyon 654 bin 125 sürücüye cezai işlem uygulandı, 523 bin 516 araç trafikten men edildi, 6 milyon 849 bin 498 sürücü alkol muayenesinden geçirildi. 93 bin 926 sürücünün ehliyetine geçici olarak el konuldu.

Alkollü araç kullanan sürücü bu suçu ilk kez işlediğinde ehliyetine 6 ay süreyle el konuluyor ve 480 YTL para cezası veriliyor. İkinci kez alkollü araç kullanırken yakalanırsa 601 YTL para cezası uygulanıyor ve ehliyetine 2 yıl el konuluyor. Üçüncü kez yakalanırsa ehliyetine 5 yıl süreyle el konuluyor ve mahkemeye sevk ediliyor. İki kez alkollü araç kullanırken yakalananlar, Sağlık Bakanlığı'nca sürücü davranışlarını geliştirme eğitimine tabi tutuluyor. Eğitimi başarıyla tamamlayanlar ehliyetini geri alabiliyor. Üç ve daha fazla yakalanan sürücüler de psikoteknik değerlendirme ve psikiyatri muayenesinden geçiyor.

Hasan Çilingir - Tekin Gürbulak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber