Hava durumu balon uçurularak öğreniliyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 02 Mart 2008 14:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Balon uçurarak hava durumunu öğreniyorlar

8 ayrı ildeki meteoroloji istasyonundan her gün 2 kez balon uçuruluyor. Bir yılda uçurulan balon sayısı 6 bini buluyor.

Türkiye'nin sekiz yerinde bulunan meteoroloji istasyonlarından, hava tahminlerini öğrenmek için her gün iki defa 30 ile 40 kilometre yüksekliğe balon uçuruluyor.

Ankara, İstanbul, İzmir, Isparta, Samsun, Diyarbakır, Erzurum ve Trabzon'daki istasyonlardan her yıl 5 bin 840 adet balon gökyüzüne bırakılıyor. Bunların yıllık maliyeti 1 milyon 752 bin Euro'yu aşıyor.

Dünya genelinde bin meteoroloji istasyonu bulunuyor. Bunlardan her gün öğle ve gece balon uçuruluyor. Balonlara 800 gram hidrojen dolduruluyor. Tek kullanımlık 200 gram ağırlığındaki radyo vericisiyle havadaki nem, rüzgar ve sıcaklık gibi değerler, balon hava katmanlarını aştıkça merkeze iletiliyor. Bu iletim 5, 10 ve 20 bin fitteki sinyallere göre meteorolojik haritalara işleniyor. Bu sayede hava kütlelerinin nerede ve nasıl etkili olacağı belirleniyor. Bu sayede ülkelere ne kadar yağış düşeceği ve hava durumları netleştiriliyor. Balonlar ise ortalama 30 km'den sonra bin kat artan basınçtan dolayı hacim büyümesiyle patlıyor. Balonlar ve vericiler, Avrupa ve Çin'deki birer firma tarafından üretiliyor; ancak balon uçurma, çocukluktaki kadar ucuza mâl olmuyor. 20 Euro olan özel yapım balona, tek kullanımlık radyo vericisi ekleniyor. Bu vericinin yeryüzüne gelişigüzel düşmemesi için küçük bir paraşüt takılıyor. Vericinin maliyeti 200 Euro'yu aşıyor. Diğer maliyetlerle birlikte bir balonun uçurulması 300 Euro'ya mâl oluyor.

Çocukluğunda balon uçurmayla ilgili bir işte çalışmayı hayal bile etmediğini belirten İzmir Meteoroloji Bölge Müdürü Ekrem Alaçam, işlerini severek yaptıklarını anlatıyor. Alaçam, "Her meslekteki insanlar, sabah bizim tahminlerimize bakarak hareket ediyor. Çiftiçiler tahminlerimize göre tarlasını ekiyor, suluyor. Balon uçurma bu bakımdan ciddi bir iş. Sorumluluğumuzun bilincindeyiz." diyor.

Ömer Oruç

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber