Türk Adalet Akademisi'nin etkinliği artırılıyor.

Haber Giriş : 01 Ekim 2004 06:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

30 yıldır gündemde olan ancak 2 ay önce kurulabilen Türk Adalet Akademisi'nin etkinliği artırılıyor. Danıştay ve Yargıtay üyeliği için akademi mezuniyeti şartı aranacak. Hâkim ve savcı adayları da, mesleğe başlamadan önce Adalet Akademisi'nde iki yıllık eğitim almak zorunda.

ADALET sistemindeki reform çalışmaları hızlandırılırken hakimlere de, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde olduğu gibi ?kurmay'lık yolu açılıyor. Orduda komutanların generalliğe yükselmek için Harp Akademileri'nden mezun olanlara öncelik tanınırken, benzer bir uygulama da hakimler için hayata geçirilecek. Bu çerçevede ?kurmay hakim' olmak isteyenlerin Türkiye Adalet Akademisi'ni bitirmesi gerekecek.

Türkiye'nin 30 yıldır gündeminde olan ancak geçen yıl Temmuz ayında kurulabilen Adalet Akademisi'nin etkinliği artırılacak. Yargıtay ve Danıştay kanunlarında yapılacak yeni düzenlemelerle birçok konuda akademiden mezun olma şartı getiriliyor.

Edinilen bilgiye göre, halen görevde bulunan ve yüksek hakim veya savcı olmak isteyenler, önce Adalet Akademisi'ne giderek yeni bir eğitim sürecinden geçecek. Akademiyi bitirmeyen hakim ve savcılar, Yargıtay ve Danıştay üyeliklerine seçilemeyecekler. Yargıtay ve Danıştay kanunlarında yapılacak değişiklikten sonra, yüksek hakimlik için Adalet Akademisi sertifikası şartı aranacak.

Hukuk fakültesini yeni bitiren ve Adalet Bakanlığı'nın açmış olduğu sınavı kazanan hakim ve savcı adayları da mesleğe başlamadan önce, Adalet Akademisi'nde 2 yıllık eğitim almak zorundalar. Türkiye Adalet Akademisi Kanunu yürürlüğe girmeden önce hakimlik stajına başlayan adaylar da akademinin kurulmasıyla birlikte buraya yönlendirildiler. Bu nedenle akademi, ilk hakim ve savcı mezunlarını verdi.

Eğitim alacaklar

Halen görevde olan hakim ve savcılar, daha şimdiden ?kurmay hakimlik' için Adalet Akademisi'nde 15 gün ile bir ay arasında eğitim alıyor. Akademi Ankara'da bulunduğu için şehir dışında görev yapan hakim ve savcılar, işlerini aksatmamak kaydıyla belirli dönemlerde başkente çağrılıyor ve akademinin eğitim programlarına katılıyor.

Akademide verilen eğitimin önemine işaret eden Türkiye Adalet Akademisi Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı Sami Sezai Ural, yüksek yargı hakimliği için henüz yasal bir dayanakları olmadığını söyledi. Eğitim için yasal düzenleme çıkarılmasının daha iyi olacağını belirten Ural, ?TSK'da Harp Akademileri'nden mezun olanlar general olabiliyor. Yüksek yargı üyeliği için de aynı sistem olabilir. Önce Akademi'den mezun olmak daha iyi olacaktır. Henüz yasal bir düzenleme olmamasına karşın, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) buralara üye seçerken bu özelliğe dikkat ediyor ve tercih akademiden eğitim alanlardan yana oluyor? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber