Yazılı notu 49 olan aday sözlüden 93 alıp kazandı

Kaynak : Takvim
Haber Giriş : 03 Mart 2008 07:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara Belediyesi'ne zabıta alımında yine 'torpil' mekanizması işledi. KPSS'den düşük not alan adaylar, sözlü sınavda ne hikmetse 'çok başarılı' olup işi kaptı.

Ülkemizde her gün bir Aziz Nesin hikayesi yaşanıyor. Türkiye'nin başkenti Ankara... Belediye, zabıta alımı yapacak. Kadroya girebilmek için Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda yani KPSS'de başarılı olma şartı var. 56 personel ataması için bu sayının 3 katı aday mülakata çağrılıyor.

BU İŞTE BİR İŞ VAR!

Normal şartlarda mülakata çağrılanların KPSS'den yüksek not alanlardan oluşması gerekiyor. Ancak durum hiç de öyle değil... Örneğin, yazılı notu 49 puan olan aday bile nasıl oluyorsa sözlü sınavdan 93 puan alıp işi başlıyor. Yani 'torpil' yine hak edenin önünü kesiyor.

***

Yazılı zayıf sözlü pekiyi

Ankara'da belediyeye zabıta alımı yapıldı. Usule göre KPSS puanı yükseklerden başlanması gerekiyordu. Ama düşük puanlı 'torpilli' adaylar, sözlü notuyla işe alındı!.

Her yıl 2 milyondan fazla vatandaş memur olma umuduyla KPSS'ye giriyor. 2 milyona yakın vatandaştan en fazla 70-80 bini atanabiliyor. Atanmak için öncelikle bu sınavdan kurumların istediği puan barajını tutturmak gerekiyor. Ardından mülakatlarda ya da başka elemelerde de başarılı olmak gerekiyor. Ama bazı kurumlarda ilginç uygulamalara da rastlanıyor. Bu uygulamalardan biri de Ankara Büyükşehir Belediyesi'nde, zabıta alımı sırasında yaşanıyor.

KİMLER, NASIL ÇAĞRILDI?

Belediye, geçtiğimiz Ekim ayında 56 zabıta memuru ataması gerçekleştiriyor. İddialara göre bu atamaları yapabilmek için yönetmelik gereği başvuranlardan kadro sayısının 3 katı kadar aday mülakata çağrılıyor. Yani 168 adayın en yüksek puan alandan başlayarak çağrılması gerekiyor. Fakat yine iddialara göre yüksek puan alanlar dururken düşük puan alan adaylar da mülakata çağrılıyor.

LİSTEDEKİ PUANLAR?

Kazananların listesi açıklandığında da zaten bu durum açıkça ortaya çıkıyor. Örneğin bir aday KPSS'den 49.751 gibi çok düşük bir puan almasına rağmen 93 sözlü notuyla zabıta memuru oluyor. Yine 50.870 KPSS puanı olan bir başka aday ise 90 sözlü notuyla memuriyete geçiyor. Bunun gibi onlarca aday 70 ve altında puan almasına rağmen yüksek sözlü notuyla sınavı kazanıyor. KPSS'den 80 ve üzeri not almasına rağmen sözlüde elendiklerini söyleyen ve hatta sözlüye hiç çağrılmadıklarını anlatan adaylar mağdur olduklarını belirtiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber