Son yağışlara aldanmayın israf yapmayın

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Mart 2008 12:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Savaş Ayberk, son yağışlara güvenip tedbirin elde bırakılmaması gerektiğini söyledi. Ayberk, "Önceki yıllar gibi su sıkıntısı çekmemek için şimdiden tasarruf etmek gerek." dedi.

Son yıllarda meydana gelen küresel ısınmadan en çok etkilenen ülkelerden bir olan Türkiye, en çok içme suyunda sıkıntı çekiyor.

Geçen yıl bu sorun daha da büyüdü, özellikle Ankara ve İstanbul çok sıkıntı çekti. Son günlerde yağan kar ve arkasından gelen yağmur bu sıkıntıyı unutturdu.

Geçmiş yıllarda yaşanan olumsuzlukların tekrar yaşanmaması için gerekli uyarıları yapan Prof. Dr. Savaş Ayberk, yetkililerin şimdiden tedbir alması ve vatandaşların suyu tasarruflu kullanmasını istedi.

Ayberk, "Geçtiğimiz yaz aylarında gözlenen yüksek sıcaklıklar, buharlaşmayı arttırmış ve büyük kentlerimizdeki yüksek su tüketiminin de etkisiyle su kaynaklarındaki seviyeler çok kritik noktalara kadar inmiştir. Yağışlı geçen kış ayları su çekilmelerinin yarattığı olumsuzluğu bir miktar gidermiş olmakla birlikte yeterli olduğu söylenemez." şeklinde konuştu.

Gerekli önlemlerin alınmaması halinde daha büyük sorunlarla karşı karşıya kalınacağını belirten Prof. Dr. Ayberk, sıcak havalardan kaynaklı olumsuzluklara hazırlıklı olmamız gerektiğini söyledi.

Ayberk şu açıklamayı yaptı: "Anadolu'nun orta ve doğu bölgelerinde yağış düşük olmakla birlikte, kış aylarında yükseklere düşen karın ilkbahar aylarında ve yaz mevsimi başlarında azar azar erimesi sonucu havzalarda su varlığı güvenliği doğal yolla sağlanmaktadır. Aşırı ısınma kar erimelerindeki doğal akışı bozmakta, sonuçta yaz aylarında su havzalarında su azalmakta, ani erimelerde taşkınlara neden olmaktadır. Artan sıcaklıklar aşırı buharlaşmanın yanında kar örtüsünü de hızla eritmektedir. Kocaeli meteoroloji istasyon verileri dikkatle izlendiğinde son 10 yılda sıcaklıklarda gözlenebilir, algılanabilir bir yükseliş, yağışlarda bir düşüş görülmektedir. İlkbahar ve yaz ayları yine sıcak geçecek gibi görünüyor. Böyle giderse sıcak ve kurak günlere hazırlıklı olmalıyız."

Türkiye'nin ve Kocaeli'nin yaşayacağı soruna karşı açıklamalar yapan Prof. Dr. Ayberk konu ile ilgili önlem almanın şart olduğunu belirtti.

Elde edilen verilerin geleceği öngörmek için yeterli olduğunu belirten Prof. Dr. Ayberk, "Sıcak ve kurak günleri şimdiden öngörerek önlem almak zorundayız. Gerekiyorsa halkımızın günlük yaşamını fazlaca etkilemeyecek düzeyde kısa süreli ve küçük çaplı kısıtlamalara gidilebilir. Yağışlara aldanarak her şey düzene girdi gibi görmemek, önlemleri elden bırakmamak 2007 yaz aylarının bu yılda yaşanabileceğini beklemek ve en olumsuz koşullara uygun önlemler almak daha akılcı bir yol olacaktır." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber