Bel-Pa skandalı Meclis gündeminde

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Mart 2008 12:17, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, Ankara Büyükşehir Belediyesine bağlı Bel-Pa eski Genel Müdürü Yalçın Beyaz hakkındaki iddiaları Meclis gündemine taşıdı.

Tekin, İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı'na soru önergesi verdi. Bingöl soru önergesinde, Ankara Büyükşehir Belediyesi ve belediyenin yan kuruluşu olan Bel-Pa'nın adının karıştığı skandalı hatırlattı. Bel-Pa'nın milyonlarca YTL'lik bütçeye sahip olduğunu ifade eden Tekin, yaşanan olaylardan sonra istifa eden eski Genel Müdür Yalçın Beyaz'ın, resmi nikahlı eşinden 4 çocuğu olmasına ve Bengidar Kübra Cengiz ile de kanuna aykırı olmasına rağmen, imam nikahlı bir beraberliği olduğuna dikkat çekti. Beraberliğin sona ermesi sırasında memur maaşına sahip olan Beyaz'ın, adı geçen kişiye iki ev satın almasının yanında 1 milyon YTL'de nakit para ödediğinin ortaya çıktığını ifade eden Bingöl, memur maaşına sahip vatandaşların geçim sıkıntısı çekerken Yalçın Beyaz'ın bu denli büyük bir malvarlığına sahip olmasının kafalarda soru işareti yarattığını kaydetti.

Önergesinde, Beyaz'la ilgili bazı iddialara yer veren Tekin, Beyaz'ın, Etimesgut Belediye Başkanlığı dönemine görevi kötüye kullanmak suçundan Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandığı ve 11 ay 20 gün hapis cezasına mahkum olduğu, zimmet suçundan da Ankara 12. Asliye Ceza Mahkemesi'nce bir yıl hapis cezasına çarptırıldığını hatırlattı.

Beyaz hakkında 1999-2004 yıllarında başkanlığını yürüttüğü Öz Ahi Kent Kooperatifi'nde yolsuzluk yaptığı gerekçesiyle de çeşitli davalar açıldığını anlatan CHP'li Tekin, bu konudaki davanın da hala sürdüğünü kaydetti.

CHP'li Tekin, Beyaz hakkındaki iddialarla ilgili olarak İçişleri Bakanı Beşir Atalay'a şu soruları yöneltti:

-Kamuoyunda büyük yankı uyandıran bu adli vakanın giderek bir çığ gibi büyümesi vatandaşın yerel yönetimlere ve ilgili kuruluşlara olan güvenini sarsmıştır. Çünkü daha önceden hakkında yüz kızartıcı suçtan dolayı dava açılmış ve hüküm verilmiş bir kişinin, bu bilgi dahilinde böylesi önemli bir makama atanması hukuka aykırı olduğu gibi atama yapan kişinin görevini suistimal etmesi anlamına gelmektedir. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı olan İ. Melih Gökçek; bu derece yüz kızartıcı suç işlemiş olan, hakkında hüküm bulunan ve adı yolsuzluklara karışan Yalçın Beyaz'ın Genel Müdür olarak atanmasını, hangi şartlara ve hangi konuya istinaden yapmıştır?

-Bel-Pa Genel Müdürlüğüne atanmadan önce, Belediye Başkanı olduğu için seçilemeyen Yalçın Beyaz, Etimesgut Belediye Başkanlığı görevine getirilmeden önce ve sonra; Bel-Pa Genel Müdürü olmadan önce ve sonra mal beyanında bulunmuş mudur? Bu beyanların tarafıma bildirilmesi mümkün müdür?

-Atamayı gerçekleştiren kişi ve ataması yapılan Yalçın Beyaz hakkında hukuki bir işlem yapılması düşünülmekte midir?

-Benzer kurumlarda, benzer olayların da yaşanabileceğini düşünerek, yüksek kademede göreve atanan kişilerin atamaları herhangi bir denetlemeye tabi tutulmadan mı yapılmaktadır?

-Yalçın Beyaz hakkında ilgili makama atanmasından önce herhangi bir adli sicil araştırması yapılmış mıdır? Yukarıda bahsi geçen yüz kızartıcı suçlarda kaynaklı hükümlere rağmen bu kişinin ilgili makama atanması neden gerçekleştirilmiştir?

-İlgili kişi, Bel-Pa Genel Müdürü olarak görev başındayken mal beyanında bulunmuş mudur? Bulundu ise, mal beyanında gözlenebilecek olan yüksek artışların memur maaşı ile gerçekleşmeyeceği aleni iken, bu konuyla ilgili herhangi bir soruşturma gerçekleştirilmiş midir? Mal varlığında ki bu denli yüksek artışın sebepleri görev başında iken araştırılmadığına göre, bu şahsın, bu mal varlığını gayrı resmi yollardan elde etmesi ve etmesini sağlayanların hakkında hukuki bir işlem gerçekleştirilecek midir?

-Mal beyanındaki artışın sebebi yönünde bir soruşturma gerçekleştirilmemesi, kamu kaynaklarının israfının önlenmesi amaçlı denetim mekanizmasının bilerek saf dışı bırakılması anlamına mı gelmektedir?

-Yalçın Beyaz'ın şöförünün verdiği bilgilere dayanırsak, böylesi önemli bir kurumun başında bulunan kişinin kuruma bağlı bir başka çalışanı kendi kişisel işleri için çalıştırması etik midir? Bahsi geçen kişinin istifasını sunmuş olması, bu konunun etiğe aykırı olduğu sebebiyle incelenmesi gereğini ortadan kaldırmakta mıdır? Kurum çalışanlarının kişisel işler için çalıştırılması konusunda bir inceleme yapılacak mıdır? İlgili kişinin kişisel çıkarları için çalıştırdığı diğer kurum çalışanlarının olup olmadığı araştırılacak mıdır?

-Yalçın Beyaz'ın şöförü olan Faruk Özalkan'ın, bahsedilen meblağları aldığı kişiler olan Hasan Çatkaya ve Namık Tan'ın, Büyükşehir Belediyesi ve Bel-Pa ile bugüne dek gerçekleştirdiği ticari ilişkilerden ve kazandıkları ihalelerden edindiği toplam meblağ ne kadardır? Bahsi geçen kişilerin, Yalçın Beyaz ve İ. Melih Gökçek ile gerçekleştirdiği ticari ilişkiler var mıdır? Faruk Özalkan tahsil ettiği yüksek meblağları neye istinaden etmiştir? Bu meblağları veren kişiler ise, kendisine hangi sebeplerle ve ne tür ilişkilere dayanarak bu ödemeleri yapmıştır?

-İlgili kişilerin Yalçın Beyaz'a bu denli yüksek meblağlarda tutarları bir kalemde hem de nakit olarak ödemelerinde Büyükşehir Belediyesi ve Bel-Pa ile iş ilişkisi içerisinde olmalarının etkisi nedir? Yalçın Beyaz'ın Büyükşehir Belediyesi ve Bel-Pa ile iş ilişkisi dahilinde olan kişilerden ne maksatla alındığı belli olmayan böylesine yüksek tutarları alması etik midir? Yalçın Beyaz'ın bu mal varlığına nasıl ulaştığı konusunda bir inceleme ve soruşturma yapılacak mıdır? Yalçın Beyaz'ın istifa etmesi bu denetim mekanizmasını etkileyecek midir? Yalçın Beyaz'ın istifa etmesi yaşanan olayların gayri ahlaki ve hukuk dışılığının ortaya çıkmasına engel olacak mıdır?

-İçişleri Bakanı olarak, Ankara Büyükşehir Belediyesindeki bu kirli ilişkilerin tüm yönleriyle ortaya çıkarılması için bugüne kadar koruma zırhı altında ki Ankara Büyükşehir Belediyesinin, kamuoyunun yerel yönetimlere karşı azalan güven duygusunu yeniden sağlamlaştırabilmek için Bakanlığınızca soruşturma açılmasını sağlayacak mısınız? Yoksa İ. Melih Gökçeğin zaten zengin bir kişi olduğu iddiası ile savunduğu bu şahsın, Genel Müdürlükten istifası ve Büyükşehir Belediyesinin açtığı idari soruşturma ile yetinecek misiniz"

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber