Kosova, NATO üyeliği için hazırlık yapıyor

Ukrayna savaşı sonrası tansiyonun yeniden yükseldiği Kosova'da hükümet NATO üyeliği için resmi başvuru yapmaya hazırlanıyor

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 08 Ağustos 2022 07:29, Son Güncelleme : 08 Ağustos 2022 07:57
Kosova, NATO üyeliği için hazırlık yapıyor

Ukrayna savaşı sonrası gerginliğin yer yer düşük yoğunluklu çatışmalara dönüştüğü Kosova'da tansiyon yeniden yükseldi. Kosova hükümetinde bir önceki dönem Kalkınma Bakanı olan Milletvekili Enis Kervan, gazetemize önemli açıklamalarda bulundu. Olayların dış tahriklerle tırmandığına vurgu yapan Kervan "Kosova bağımsız bir cumhuriyet. Önceliğimiz en kısa sürede AB üyeliği. Bununla birlikte NATO üyeliği için resmi başvuru da bulunacağız" dedi. Ukrayna'da olan bitenlere dikkat çeken Enis Kervan "Şu an orada kanlı bir hesaplaşma var. Ukrayna halkını en iyi Kosovalılar anlar. Benzer bir senaryo bizim üzerimizden de kurgulanıyor. Hiçbir biçimde savaş istemiyoruz. Kosova halkı ve hükümeti olarak küresel güçlerin yeni hesaplaşma alanı ve üretilmeye çalışılan gerginliğin tarafı olmayacağız" diye konuştu. Kosova Parlamentosu Multi Etnik Grup Başkanlığı görevini de yürüten Enis Kervan, tarihi fay hatlarını kaşıyan tarafın Moskova olduğunu ve Sırpların birlikte yaşam kültürüne yanaş

madığını, Sırp milliyetçiliği ve tahakküm anlayışı ile bölgeyi karıştırma planına hizmet ettiğini öne sürdü.

TÜRKİYE'DEN KOPARAMAZLAR

Kervan, Kosova'da Türkçe'nin resmi dil olduğunu ve Türklerin bölgede eğitim, kültür, tarih, siyaset, ekonomi alanında silinmez izler bıraktığını hatırlatarak şunları kaydetti: Burada Türklük, Türk dili anayasal koruma altındadır. Türk kültürü Kosova'nın tarihi hafızasıdır. Bu durum hayatın her alanına yansır. Türkiye savaşta ve barışta her daim bizim yanımızda oldu, olmaya devam ediyor. AB'ye girme süreçlerinde de Ankara her daim yanımızda oldu. Aynı durumun NATO üyeliği konusunda da süreceğine inanıyoruz. Şu an AB ile ortaklık sürecini yürüten üç bakandan birisi Türk. Bizim AB'de olmamız da Türkiye için çok yönlü avantajlar sağlayacak. Türkiye ile kopmaz bağlarımız var ve bu ilişkinin zedelenmesine hiçbir biçimde izin vermeyeceğiz. Enis Kervan, Türkiye için tehdit unsuru olan başta FETÖ ve PKK olmak üzere tüm terör unsurlarına karşı amansız bir savaş verdiklerini kaydederek şöyle devam etti:

Ankara'nın güvenliği ve önceliği bizim içinde hayati önem taşır. Türkiye için tehdit olan yapılarla mücadeleyi Kosova'da resmi devlet politikası haline getirdik. Onlara nefes bile aldırmıyoruz. Son olaylar Sırbistan'ın Kosova'yı yok sayan tutum ve faaliyetleri nedeniyle yaşandı. Sırbistan, Kosova kimliğini ve bağımsız devlet yapısını tanımak zorunda. Hükümetimiz bundan sonra mütekabiliyet esasına göre adımlar atacak. Ancak bir kez daha belirteyim ki bu krizin gizli aktörü Putin yönetimidir. Ukrayna'daki ateşi Balkanlara taşımak istiyorlar. Balkan ülkeleri ise AB'yi Rus kıskacından kurtulma ve ekonomik, siyasi gelişim aracı olarak görüyor.

AB İÇERİSİNDE ERİMEYİZ

Enis Kervan AB içerisinde Arnavut, Boşnak, Makedon kültürünün ne kadar korunabileceği ile ilgili sorumuza ise "Öncelikle Balkan Müslümanları din ve geleneklerini koruma konusunda çok hassastır. Tarihte birçok işgal ve Yugoslavya gibi baskı rejimlerinin ağır tahakkümünde dini, milli, kültürel değerlerimizi kaybetmedik. AB içerisinde de erimeyiz, kimliğimizi koruruz" şeklinde cevap verdi.

YILMAZ BİLGEN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber