Bakan Eroğlu: 2008'de su sıkıntısı yok

Haber Giriş : 04 Mart 2008 13:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, yağışlarda geçen yıla göre artış yaşandığına işaret ederek bu yıl ülkede bir su sorunu yaşanmayacağını söyledi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan ile Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, "4122 Sayılı Milli Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Seferberlik Kanunu? kapsamında yapılacak ağaçlandırma çalışmalarına ilişkin protokol imzaladı.

Protokol uyarınca, Sanayi Bakanlığı 416 adet küçük sanayi sitesi ile imar planı onaylı olan 189 adet Organize Sanayi Bölgesinde 4 bin 500 hektarlık alanda ağaçlandırma çalışması yapacak.

Bakan Çağlayan imza töreninde yaptığı konuşmada, son yıllarda tüm dünyanın gündeminde olan ?küresel ısınma? tehdidine karşı adım atılması gerektiğini, büyük bir kısmı çölleşme ve erozyon tehdidi altında bulunan ülkenin ağaçlandırma ve erozyon kontrolü çalışmalarının önem taşıdığını söyledi. Çağlayan, protokolün, "Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Çalışanları" ve "Sanayiciler Ormanları" oluşturulması, OSB, endüstri bölgeleri ve küçük sanayi sitelerinin ağaçlandırılmasını kapsadığını söyleyerek, sözlerini şöyle sürdürdü: "KSS ve OSB'lerin imar planlarında sağlık koruma bandı, park, ağaçlandırılacak alan olarak tanımlanan yaklaşık 9 bin hektarlık alan bulunuyor. Bakanlık olarak ilk etapta organize sanayi bölgelerindeki sağlık koruma bantlarının ağaçlandırılmasını planladık. Bu alan Türkiye genelinde yaklaşık 4 bin 500 hektarlık bir alanı kapsamaktadır. Başka bir deyişle, bu protokol ile ilk etapta aşağı yukarı 63 futbol sahası büyüklüğünde bir alanı ağaçlandırmayı taahhüt ediyoruz."

-BAKAN EROĞLU'DAN KISA MESAJLA AĞAÇ DİKİN ÇAĞRISI -

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu da konuşmasında, tüm vatandaşları doğum günlerinde yaşı kadar ağaç dikmeye çağırdı. Eroğlu, "Vatandaşlar 1923'e kısa mesaj göndererek 5 liraya bir ağaç dikilebilir. Bu yolla vatandaşın yaşı 30 ise kısa mesajla 150 YTL'lik ağaç diktirebilir" dedi. Geçen yıldan itibaren büyük bir ağaçlandırma ve erozyonu önleme seferberliği başlattıklarını söyleyen Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu çalışma 2008'den 2012 yılına kadar sürecek. 2 milyon 300 bin hektarlık alan ağaçlandırılacak ve 23 milyon ağaç dikilecek. Türkiye'nin ağaçlandırmaya büyük ihtiyacı var. Bu konuda daha fazla zaman kaybına tahammülümüz yok. Ağaçlandırma ve erozyon ile mücadele sadece Bakanlığımızın görevi değil, tüm kurum ve kuruluşların görevidir."

Eroğlu, ağaçlandırma çalışmalarında ilk olarak şehirlere girişteki orta bordürlere, hastane girişlerine ve okul bahçelerine öncelik vereceklerini kaydetti.

-"BU YIL SU SORUNU YAŞANMAYACAK"

Toplantı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Eroğlu, geçen yıl ağırlıklı olarak Ankara'da yaşanan su sorununa ilişkin, "Yağış miktarı geçen yıla oranla yüzde 15 arttı. Bir miktar yağış eksikliği var, bu da Mart ve Nisan aylarındaki yağışlarla tamamlanır. Bu yıl geçen seneden kötü olmayacak. Ankara'ya getirilen Kızılırmak suyu ile ilgili birçok şey söylendi. Kızılırmak suyu, Erzincan'da başlıyor ve Karadeniz'e dökülüyor. Mutlaka kalitesinin düşük olduğu yerler vardır ancak yapılan testler doğrultusunda hareket ettik" diye cevap verdi. Geçen yıla oranla tedbir aldıklarını ve sıkıntı yaşanmayacağını vurgulayan Eroğlu, "İlgili master planını hazırladık. Çalışmalarımız istikametinde su meselesini çözmek istiyoruz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber