TBMM Belediyeler Yasasına kilitlendi, Mart'ta çıkması gerekiyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Mart 2008 19:25, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Hükümet, en geç 28 Mart 2008'de yürürlüğe girmesini amaçladığı tartışmalı belediyeler yasa tasarısının yasalaşması için çaba harcıyor. CHP, MHP, DTP ve DSP'li milletvekilleri de tasarının Genel Kurul'dan geçmemesi için çaba harcıyor. Yasanın, gelecek sene Mart ayında yapılacak yerel seçimlerden bir yıl önce yürürlüğe girmesi gerekiyor.

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Nevzat Pakdil başkanlığında toplandı. Genel Kurul'da, Genel Kurul gündeminin değiştirilmesine ilişkin AKP Grubu'nca verilen öneriler görüşüldü.

Grup önerisi üzerine lehte söz alan AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, 863 belde belediyesinin kapatılmasını ve 43 yeni ilçenin açılmasını öngören yasa tasarısının gündemin ön sıralarına alınması gerektiğini savundu. Canikli, ?Muhalefet partili arkadaşlarımız belediyelerle ilgili kanun tasarısının gündeme gelmesini istemediler. Biz sonuna kadar mutabakata varılsın diye uğraşıyoruz. Bu yasayla yerel yönetimler daha verimli hale gelecek" dedi.

MHP : ?HALKIN VE DEVLETİN DÜZENİ BOZULACAK"

AKP Grup önerisinin aleyhinde söz alan MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır ise getirilmek istenen belediyeler yasasıyla, halkın ve devletin düzenin bozulacağını öne sürdü. Şandır, AKP'nin bu şekilde Genel Kurul gündemini değiştirmesinin TBMM'de birbirlerine duydukları güvenin sarsılacağına işaret ederek, bu hafta Genel Kurul takvimiyle ilgili anlaşma sağlandığını ancak daha sonra AKP'nin bu anlaşmaya uymadığını söyledi. Şandır, ?Bu yasayla mahalli idareler yapısını çok derinden sorgulayan, uzun süre tartışılacak bir kanun tasarısını Meclis gündemine getirdiniz. Getirebilirsiniz, iktidarsınız gerekli de görebilirsiniz. Ama, önce bu düzenlemeyi toplumla, Meclis'le tartışmanız lazım. Yerel yönetimlerin üçte birini ilgilendiren bir yasayı yeterince tartışmadık. Bin 200'e yakın belediyeleri, 4 milyona yakın ise insanı ilgilendiriyor" diye konuştu.

DSP : ?BAŞBAKAN İSTEMİŞ YAPILACAK BİRŞEY YOK"

DSP İzmir Milletvekili Recai Birgün, AKP Grup önerisinin lehinde söz aldı ve belediyeler yasasını eleştirdi. Kapatılacak belde belediye başkanlarının bugün Meclis'e geldiğini hatırlatan Birgün, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, bu yasa tasarısının Genel Kurul'dan geçmesini istediğini, bunun için ise yapılacak bir şey olmadığını söyledi.

Meclis'e gelen belediye başkanlarının sosyolojik bir araştırma yaptıklarını ve bu yasanın aceleye geldiğine yönelik şikayetlerde bulunduklarını belirten Birgün, Başbakan Erdoğan'ın 22 Temmuz seçimlerinden önce kapatılmaya çalışan bu belde belediyelerini ise il yapacağı sözü verdiğini ifade etti. Birgün, ?Bir ülkenin Başbakanı kapatılacak belde belediyelerinin ne kadar kar edeceğini hesaplamış. Yapılacak bir şey yok" dedi.

CHP : ?YANLIŞTAN GERİ DÖNÜN"

AKP Grup önerisinin aleyhinde söz alan CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay da değişik yönetim biçimleri olduğunu ama demokrasilerin olmazsa olmazının muhalefet olduğunu söyledi. Okay, belediyelerle ilgili yasayı eleştirerek, AKP'ye ?Gelin bu yanlıştan geri dönün" çağrısında bulundu. Kapatılacak belediyelerin sakıncalarını anlatan Okay, ?Parlamentolar ciddi iş yapar. 10 dakikada komisyondan geçirdiğiniz yasayı geri çekin" çağrısında bulundu,

Öneri AKP'lilerin oylarıyla kabul edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber