Ekmeğe yüzde 25 zam geliyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Mart 2008 16:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı Halil İbrahim Balcı, maliyetlerdeki artışlar nedeniyle esnaf odalarına yeni maliyetler ve fiyat tarifelerinin gönderildiğini, onaylandığı gün daha önceden aldıkları kararın uygulamaya konulacağını, zam oranının yüzde 25'i geçmeyeceğini söyledi.

Balcı, Federasyon Genel Merkezi'nde bazı oda başkanlarının da katılımıyla basın toplantısı düzenledi.

Ocak ayında 38-40 YTL olan un fiyatının Şubat ayı sonunda 45-46 YTL olduğunu belirten Balcı, bunun fırıncı esnafını zora soktuğunu, bunun üzerine olağanüstü toplanarak federasyonun yönetim ve denetim kurulu üyeleriyle birlikte değerlendirme yaptıklarını anlattı.

Balcı, un fiyatlarının 38-40 YTL arasında seyrettiğini, bugünkü rakamlara göre ekmeğin kilogram fiyatının 2,5 YTL olması gerektiğini öne sürerek, bunun da önceki rakamlara göre yüzde 25 fiyat artışını zorunlu kıldığını savundu.

Girdilerin bu boyutta kalması halinde 2008 yılını yüzde 25 artışla tamamlamak hedefinde olduklarını kaydeden Balcı, un fiyatları 45 YTL'nin üzerine çıktığı takdirde konuyu hükümet nezdinde görüşeceklerini söyledi.

2008 yılında ekmekte uygulanacak fiyat artışının yüzde 25'le sınırlı kalması için gerekenin yapılacağını kaydeden Balcı, ?Ekmek fiyatı üzerinden kimsenin felaket tellallığı yapmasına gerek yoktur. Bu konuda tek yetkili merci fırıncılar federasyonu ve odalarımızdır? diye konuştu.

Bir gazetecinin, ?Önceki basın toplantınızda yüzde 20-25 oranında zam yapılabileceğini söylemiştiniz. Şu anda ise (un fiyatları arttı zam yapıyoruz) diyorsunuz. Bunun kararını zaten önceden almıştınız?? sözleri üzerine, şöyle konuştu:

?Şu anda un fiyatlarında olağanüstü bir artış söz konusu. Bu konuda herkesin açıklaması var. Biz de federasyonumuzun bu yöndeki kararını açıklıyoruz. O zaman dediğimiz geçerlidir diyoruz. Un fiyatları 3-4 lira daha artmıştır ama bizim artışımıza bunu yansıtmamızın şu an söz konusu olmadığını, daha yükselme olursa bunu ekmeğe yansıtmadan hükümet nezdinde görüşme yapacağımıza yönelik kararı açıklıyoruz.?

?Bu artış ne zaman olacak?? sorusuna ise Balcı, ?İllerde bu uygulama başladı. Periyodik olarak iller kendi maliyet tablosunu yaparak, esnaf odaları birliğine, ilgili kuruma müracaat ederek, fiyatlarını aldığı gün uygulamaya koyuyor? yanıtını verdi.

Ekmeğin gramajının en az 300 gram olması yönündeki tebliğin hatırlatılması üzerine Balcı, bunun ekmekteki kalitenin artmasını sağlayacağını, kaliteyi yükseltmek yönündeki her çalışmada imzalarının olacağını, bu konuda esnaf aleyhine bir durumun söz konusu olmadığını söyledi.

Balcı, 300 gram ekmeğin kilogramı 2,5 YTL üzerinden fiyatlandırılırsa bunun 75 YKr'ye tekabül ettiğini de sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber