Öğretmenlerin merak ettiği sorular

Kaynak : Takvim
Haber Giriş : 06 Mart 2008 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

* Öğretmenler limited şirketi ortağı olabilir mi?

Öğretmenlerin, şirket ana sözleşmesinde kuruluş sırasında şirketi idare ve temsil edecek olanlar arasında belirtilmemiş bulunması ile yönetim ve denetimde görev almaması kaydıyla, limited şirket ortağı olması mümkün bulunmaktadır.

* Öğretmenler anonim şirketlere ortak olabilir mi?

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 28'inci maddesini incelediğimizde, devlet memurlarının yönetim kurulu üyesi, denetçi veya her ne şekilde olursa olsun şirket personeli olarak anonim şirketlerde görev almaları yasaklanmış olmakla birlikte, anonim şirketlere pay sahibi olmalarına ilişkin herhangi bir yasak bulunmamaktadır. Pay sahipliği, şirketin kuruluşundan sonra pay devralmak veya sermaye artışına iştirak etmek suretiyle olabileceği gibi, şirketin kuruluşunda kuruluş sermayesinin bir bölümüne iştirak etmek suretiyle de olabilmekte, anonim şirketlerde kuruluştan veya sonradan pay sahibi olmak, pay sahibine tacir ve esnaf niteliğini kazandırmamaktadır. Bu itibarla; öğretmenlerin herhangi bir görev almamaları kaydıyla anonim şirketlere ortak olmalarına yasal bir engel bulunmamaktadır.

* Sözleşmeli öğretmenler göreve başladıklarında sağlık karnesini nasıl alacaklar?

Sözleşmeli öğretmenler kendileri için; 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'nun 32'nci maddesine göre 1 yıl içinde 90 gün hastalık sigortası primi ödemiş ise işyerlerinin bağlı olduğu Sigorta Müdürlükleri'ne müracaat ederek sağlık karnelerini alabilirler.

Bakmakla yükümlü olduğu eş, çocuk, anne ve babası için ise 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'nun 35 ve 42'nci maddelerine göre 1 yıl içinde 120 gün hastalık sigortası primi ödemiş ise bakmakla yükümlü olduğu eş, çocuk, anne ve babasına işyerlerinin bağlı olduğu Sigorta Müdürlükleri'ne müracaat ederek sağlık karnelerini alabilirler.

'Kadrolular gibi nöbet tutar mı?'

Sözleşmeli öğretmenlerin hizmet sözleşmelerinin l'inci maddesinde, öğretmenlerin bakanlıkça/idarece gösterilecek görev yerlerinde eğitim kurumlarının idari yönetmeliklerinde kadrolu öğretmenler için öngörülen görevleri ve verilecek emirler çerçevesinde göreviyle ilgili kendisine verilen tüm işleri yapmayı, öğretmenlik mesleği ve etik kurallar ile ilkelere uymayı kabul ve taahhüt edeceği hüküm altına alınmıştır. Bu duruma göre, sözleşmeli öğretmenlere de görev yaptıkları eğitim kurumlarında kadrolu öğretmenler gi bi nöbet görevi verilebilecektir.

'Askerliğin tecili mümkün müdür?'

Bakanlığa bağlı eğitim kurumlarında görev yapan kadrolu öğretmenler, askerlik yükümlülükleri için, belge düzenlenerek eğitim öğretimin devam ettiği dönemde silah altına alınmamakta, Ağustos celbinde askere alınmaktadırlar. Bu duruma göre, sözleşmeli öğretmenlerin kadrolu öğretmenler gibi askere alınmaları mümkün olamadığından, askerliklerinin tecil edilmesi de mümkün olamamaktadır. Ancak sözleşmeli öğretmenlerin tecilinin de kadrolular gibi çözülmesi yönünde bakanlığın çalışmaları devam etmektedir.

'Tezsiz yüksek lisans eğitimi yapacak öğretmenler, öğrenim özrüne bağlı olarak yer değiştirebilir mi?'

Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'nin 23'üncü maddesinin 1'inci fıkrasının (c) bendine göre; zorunlu çalışma yükümlülüklerini tamamlamış olanlar ile zorunlu çalışma yükümlülüğünden muaf olan öğretmenlerden Talim ve Terbiye Kurulu'nun öğretmenliğe atanacakların mezun oldukları yüksek öğretim programları ile aylık karşılığı okutacakları derslere ilişkin kararında belirtilen alanlarda yurt içindeki yüksek öğretim kurumlarında tezsiz yüksek lisans eğitimine devam etmekte olan öğretmenler, öğrenim gördükleri yüksek öğretim kurumlarının bulunduğu yere görev yerlerinin değiştirilmesini isteyebilir.

'Ücretsiz izne ayrılan öğretmenlerin bu izinde geçen süreleri hizmet puanından sayılır mı?'

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 108'inci maddesi hükümlerine göre, aylıksız izne ayrılanlar fiili hizmet süresinden sayılması amacıyla borçlanmış olsalar dahi, bu süreler hizmet puanından sayılmaz. Ancak, muvazzaf askerlikte geçen süreler Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'nin 49'uncu maddesi 1'inci fıkrası'nın (ç) bendine göre hizmet puanında değerlendirilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber