TOKİ, bu yıl 350 bin konut yapacak

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Mart 2008 09:29, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Halihazırda inşa çalışmalarını sürdürdüğü 260 bin civrında konutu bitirme aşamasına gelen Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), 2008 yılı itibariyle 350 binin üzerinde konutu yapma ve teslim etmeyi planlıyor.

Ürettiği mekanlar ve sosyal alanlarla vatandaşlardan büyük ilgi gören TOKİ, inşaat sektöründeki yerini korumak istiyor. Uygun taksitlerle, dar ve orta gelirlileri konut sahibi yapan kurum, hedeflerni de kendisine yönelik talepler oranında büyütüyor.

23 milyar YTL'lik yatırımları dahilinde 2003 yılından bu yana inşaat sektöründe 13-14 milyar YTL'lik harcama yapan TOKİ'ye teveccüh artıyor. İnşa ettiği siteleri sosyal alanlarla donatmaya çalışan TOKİ, bu çerçevede konutların yer aldığı sisteme camiden ilköğretim okuluna, sağlık ocağından kafelere birçok yapıyı dahil ediyor.

Alt ve ort gelirli gruplara hitap eden kuruluş, Türkiye'nin her tarafına ulaşmaya, hizmet götürmeye çalışıyor. TOKİ'ye ait 132 konuta yönelik kura töreni için Şanlıurfa'ya gelen TOKİ Başkan Yardımcısı Mehmet Murat, gazetecilerle Dedeman Otel'de tanışma ve sohbet toplantısı gerçekleştirdi. Murat, "Alt, orta ve yoksul kesimlere ilişkin konut üretimini yüzde 70 oranında arttırıyouz. Ülkenin her yerine gitmekle birlikte önceliği göç alan bölgelere hizmet vermek istiyoruz" diye konuştu.

81 ilde 970 noktada faaliyet gösteren TOKİ, ayrıca 800 bin civarında işçiye istihdam imkanı sunuyor. 260 bin konutu bitirme aşamasına gelen kuruluş, 2008 yılında 350 binin üzerinde konut yapımı ve teslimini hedefliyor. Güneydoğu'ya da önem veren TOKİ, burada özel sektör yol gösteriyor ve binalar ile sitelerin yapılış yöntemi hakkında bilgilendirme faaliyetlerinde bulunuyor.

İnşaatlarında müteahhitlerin denetimine de önem veren kuruluş, bu doğrultuda müşavir firmalar ile çeşitli alanlarda görev yapan personelinden yararlanıyor. Denetim faaliyetlerini elektrik mühendisi, makine mühendisi ve mimarlara havale eden idare, Kamu İhale Kanunu'nun değiştirlebileceğinin altını çiziyor. Mehmet Murat, belli eksiklikleri bertaraf etmek adına kanunun değişebileceğine işaret ederken, kurumun yetkili ağızlarıyla konuya ilişkin görüş vereceğini belirtti.

Konut üretiminde uluslararası kuruluşlar ve diğer ülkelerle çalışmaya önem veren TOKİ, Kuveyt ve Katar gibi körfez ülkeleriyle birlikte çalışacak, ayrıca Deutche Bank'la faaliyetlerde bulunacak. İş birlikleriyle ilgili yasal engelin bulunmadığını vurgulayan Murat, birlik ve bütünlük içerisinde çalışmanın önemli ve yararlı bulduğunu dile getirdi.

TOKİ'nin sektörel durgunluktan payını almadığını ifade eden Başkan Yardımcısı, herhangi bir sıkıntıları olmadığını söyledi. Kalifiye evlerle artan taleplere karşılık vermeye çalışan kurum, konut yapımı dışındaki alanlarda da var olma çabasında.

"SENE İÇERİSİNDE ÖDENECEK OLAN KEY'LER FAİZİYLE BİRLİKTE 1.5 MİLYON YTL'Yİ BULDU"

Konut Edindirme Yardımları'na (KEY) dikkat çeken Başkan Yardımcısı Murat, sene içerisnde yardımların ödeneceğini bildirdi. Sisteme girmeyen bilgiler ve ufak tefek pürüzler olduğunu savunan Mehmet Murat, KEY'sin faiziyle birlikte 1.5 milyon YTL'yi bulduğunu ifade etti.

Deprem tehlikesiyle karşı karşıya kalan illerin belediyelerine, kamu kuruluşlarının onarımında da yardımcı olan TOKİ, tabiat ve kültür varlıklarının korunmasına yönelik krediler veriyor ve restorasyon çalışmalarına girişiyor. Kentsel dönüşüme ilişkin projeler dahilinde çalışmalar devam ediyor.

Bununla birlikte idare, Levent'teki Seyrantepe Projesi'nde görev alan Eren Talu-Alke girirşimine katılmak isteyen ABD'li firma için çalışmalarını sürdürürken, İstanbul'a taşınması beklenen Merkez Bankası ile Halk Bank ve Ziraat Bankası'nın arsa durumu ile ilgili netleşen bir durum yok.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber