Üç sendika da %10'a şerh koymuş

Haber Giriş : 02 Ekim 2004 03:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memur yüzde 10'u beğenmedi

Konfederasyonlar, ?Toplu Görüşme Tutanağı'na imza atarken kümülatif zamma şerh koydu. Uzlaştırma Kurulu devreye girdi

Hükümet ile memur sendikaları arasında, 15 Eylül 2004'ten beri sürdürülen toplu görüşmeler sona erdi. Başbakanlık Merkez Binası'nda önceki gün saat 17.00'de başlayan ve aralıklarla sürdürülen görüşmeler, sabah saat 05.00 sularında sona erdi. Toplu görüşmelerin son gününde hükümet, memur maaşlarına 2005 yılında yapılacak zam teklifini, yüzde 8.2'den yüzde 10'a yükseltti. Hükümetin yüzde 10'luk teklifinin, bütçeye 3.9 katrilyon lira yük getirdiği açıklandı. KESK, bu teklifi reddederken, Türkiye Kamu-Sen ve Memur-Sen, 3.9 katrilyon liranın düşük maaş alan memurlara yüksek, yüksek maaş alan memurlara ise düşük zam şeklinde uygulanmasını istediler. Ancak zammındağıtımı konusunda taraflar arasında anlaşma sağlanamadı. Taraflar, görüşmelerin ardından, ?Toplu Görüşme Tutanağı'' imzaladılar. Ancak üç memur konfederasyonu da, ?2005 yılında kamu görevlilerinin ücretlerine yıllık ortalama kümülatif yüzde 10 oranında zam yapılması, bu zammın en yüksek maaş grubunda olanlar için daha az (yaklaşık yüzde 8), aylığı en düşük devlet memurları için ise daha fazla (yaklaşık yüzde 12) oranında uygulanması''na ilişkin maddeye şerh koydular.

Başbakan'ın isteği

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, görüşmelerin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, tamamlanan görüşmelerin sonunda ?Toplu Görüşme Tutanağı'' imzalandığını söyledi. Şahin, geçen yıllarda yapılan 2 toplu görüşmede de tutanak tutulamadığını kaydederek, bu yıl birçok konuda mutabakat sağlanarak tutanak tutulduğunu ve bunu da kazanım olarak gördüğünü belirtti. Daha fazla zam vermeyi arzu ettiklerini bildiren Şahin, ?Yaptığımız çalışmalar sonunda yüzde 8.2 zam oranı ortaya çıktı. Ama Sayın Başbakanımız, bunun yüzde 10 civarında olmasının daha iyi olabileceğini ifade ettiler. Dolayısıyla, bütçe imkanlarını zorlamış olduk'' diye konuştu.

Yolsuzluk ve kaynak

CHP Genel Başkan Yardımcısı Eşref Erdem, Hükümet'in memurların maaş artışı talepleri karşısında ?kaynakyok'' gerekçesini öne sürdüğünü belirterek, ?Eş, dost, akrabaya kaynak yaratabiliyorsunuz da memura mı aratamıyorsunuz? Kıt kaynakları çarçur etmeye devam eden Hükümet, memura hak ettiği maaşı vermek durumundadır? diye konuştu. Erdem, MYK'da, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ihaleleri ile ilgili CHP'ye ulaşan bazı yolsuzluk iddialarının da gündeme geldiğini kaydetti. İhalelerdeki yolsuzluk iddialarının ?ayyuka çıktığını'' savunan Erdem, en düşük teklifi verene ihale verileceğine bunun tam tersinin yapıldığını öne sürdü. Eşref Erdem, iddiaları ciddiyetle izlediklerini TBMM'de gensoruya varıncaya kadar tüm denetim yollarını zorlayacaklarını söyledi.

İlk başvuru KESK'ten

KESK, Uzlaştırma Kurulu'na başvurdu. KESK Genel Başkanı Sami Evren, başvuruyu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı içinde yer alan Kurul'a iletti. Evren, tamamlanan toplu görüşmelerin istedikleri gibi sonuçlanmadığını söyledi. Kamuoyuna konuyla ilgili yanıltıcı bilgiler verildiğini öne süren Evren, görüşmelerde kendilerinin insanca yaşam talebini öne çıkardıklarını, yüzdelik hesaplarla sorununun çözülemeyeceğini ifade ettiklerini dile getirdi. Evren, kendi taleplerine yakın hiçbir talebin masaya getirilmediğini öne sürdü. Evren, geçmişte Bakanlar Kurulu'nun buna uymadığını anımsatarak, ?Verilecek olan kararın takipçisi olacağız. Bu, kamu çalışanlarının hak arama mücadelesinin devam ettiği anlamına geliyor. Bu sonbaharda dev gösteriler yapacağız'' dedi.

Memur ve Diyanet Sen'den itiraz

Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) ve Diyanet-Sen,önceki gün sabaha karşı imzalanan Mutabakat Metni'nin ücret zammına ilişkin 1. maddesi için Uzlaştırma Kurulu'na başvurdu. Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu, başvurunun ardından Çalışma Bakanlığı önünde yaptığı açıklamada, Kamu İşveren Kurulu üyeleri ile yetkili sendikalar ve bağlı bulundukları konfederasyon temsilcileri arasında imzalanan mutabakat metninde sosyal haklarda iyileşmeler sağlandığını, ancak mali konularda aynı gelişmenin gösterilemediğini söyledi. Aksu, kamu çalışanları arasındaki ücret adaletsizliğinin giderilebilmesi için düşük maaş alanlara yüksek, yüksek maaş alanlara düşük artış talep ettiklerini, ancak bunun ?istedikleri biçimde kabul görmediğini'' kaydetti.

tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber