Sendikacılara kablo kesme cezası

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 06 Mart 2008 15:56, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

DİYARBAKIR'da grev yaptıkları sırada Türk Telekom Müdürlüğü'ne ait kabloları kesip telefon hatlarına zarar verdikleri iddiasıyla yargılanan 19 kişiden Haber-İş Sendikası Şube Başkanı Salih Daşdemir 5 yıl 2 ay 15 gün, 9 sendika üyesi ise 3.5'ar yıl hapis cezasına çarptırıldı. 9 sanık ise beraat etti.

Diyarbakır'da grev yaptıkları için birçok kamu kurum ve kuruluşuna ait Türk Telekom Müdürlüğü'ne ait hatlarıyla, fiber optik kabloları keserek iletişim hatlarına zara verdikleri gerekçesiyle haklarında dava açılan 19 Telekom işçisinin yargılanmasına 7'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Duruşmada tutuksuz yargılanan 19 sanık ile avukatları hazır bulundu. Sanıklar haklarındaki suçlamaları kabul etmeyerek, ?Bizler bu kuruma emek verdik, gençliğimizi verdik. Böyle bir hata yapabilmemiz mümkün değil. Dava açıldığından beri ücret alamıyoruz. Çocuklarımın dersane parasını ödeyemiyoruz. Başka bir yerde çalışma imkanımızda yok. Bugüne kadar çalıştığımız kuruma gözümüz gibi sahip çıktık. Tek geçim kaynağımız işimizdir. Ancak suçlamalarla hiçbir ilgimiz yok? dediler.

Örgüt lideri olmakla suçlanan Haber-iş Sendikası Diyarbakır Şube Başkanı Salih Daşdemir ise, ?Çocuklarımızın nafakasını çalıştığımız kurumdan temin ettiğimiz için çocuklarımızdan çok kurumumuzu sevmemiz gerektiğini ben toplantılarda arkadaşlarıma anlatıyordum. Buna işveren vekili şahittir. Ben hiçbir zaman kurumuma, vatanıma, milletime ihanet etmedim? diyerek beraatini istedi.

ASKERİ HATLARA ZARAR VERDİLER

Mahkeme, Haber-İş sendikası Diyarbakır Şubesi üyesi olan sanıkların, başlattıkları grevin ardından Türk Telekom'a ait 40 ayrı noktada kablo kesme ve hatlara zarar verme şeklinde suç işlediklerini, işlenen bu suçun ise sendikanın Diyarbakır Şube Başkanlığını yapan Salih Daşdemir'in öncülüğünde gerçekleştiğini belirtti. Mahkeme, sanıkların organize bir şekilde Diyarbakır genelinde hayati öneme sahip olan Türk Silahlı Kuvvetleri ve devlet birimleriyle harp zamanı görev alacak kuruluşlara hizmet vermek üzere planlanan milli ve askeri bir sayısal entegre muhabere şebekesi olan ?Tafics' sistemine ait kablolara ve devrelerine zarar verdiklerini, bunun yanısıra kentteki birçok iletişim hattına ait kablolara zarar verdiklerini, sanıkların bu eylemlerinin güvenlik güçlerinin teknik ve fiziki takibi sonucu tespit edildiğini kaydetti.

Mahkeme, Telekom Müdürlüğü ile yapılan yazışma neticesinde, söz konusu kutunun Türk Silahlı Kuvvetler'in entegre muhabere sistemi ile Türk Telekomun ses, data ve görüntülü haberleşme ihtiyaçları için Tafıcs fiber optik kablo üzerinde ortaklaşa kullanıldığını belirttti. Mahkeme, fiber optik kablolarda iletimin lazer ışını ile yapıldığını, kullanıldığı yerden kesilmesi ve zarar verilmesi durumunda ise TSK ile Türk Telekomun ses, data ve görüntülü haberleşme hizmetlerinin kesileceğinin tespit edildiğini kaydetti.

Diyarbakır genelinde meydana gelen sabotaj olaylarının neden olduğu zararların tespit edilebilmesi için Emniyet Müdürlüğü ve Milli Eğitim Müdürlüğü ile yazışma yapıldığını belirten mahkeme, ?Emniyet Müdürlüğü'nden gelen yazıda, grev esnasında müdürlük hizmetlerinde kullanılan Pol-Net sistemine ait fiber optik hat kesintiye uğramıştır. Bu kesinti sonucu, Emniyet Genel Müdürlüğü ile olan Pol-Net bağlantısı ve buna bağlı bir çok bilişim projesi kesintiye uğramıştır. Kesintilerin grev kararı alınmasından hemen sonra yaşanması ve saatler geçmesine rağmen herhangi bir müdahalede bulunulmaması görevlerin aksamasına sebep olmuştur. Başta istihbarat olmak üzere ilimiz ve ülke gündemini doğrudan etkileyebilecek güvenlik zaaflarına yol açabilecek durum ortaya çıkmıştır. Diyarbakır Milli Eğitim Müdürlüğünün gönderdiği yazıda ise grev esnasında iletişim hatları ile internet iletişimlerini sağlayan ADSL hattı ve data hatlarının kesilmesi sonucu bakanlıkla bilgi ve belge akışının sağlanamadığı belirlenmiştir? diyerek sanıklardan 9'unun suça karıştıklarının tespit edilememesi nedeniyle beraatine karar verdi.

Örgüt lideri olmakla suçlanan sendika başkanı Salih Daşdemir ise, ?Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, nitelikle zarar vermek ve çalışma hürriyetini tehdit' suçlarından 5 yıl 2 ay 15 gün hapis cezasına çarptırdı. Sanık işçilerden Kazım Artar, Mehmet Aydın Çiftçi, Yusuf Karadeniz, Cebrail Erol, Mustafa Mazi, Hacı Tekin, Veysi Bademkıran, Cevdet Yetişkin, Şeyhmuz Bulut ise 3'er yıl 6'şar ay hapis cezasına mahkum oldular.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber