Eğitim-Sen: Cinsel taciz kadın istihdamını etkiliyor

Haber Giriş : 07 Mart 2008 22:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

-Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Genel Başkanı Alaaddin Dinçer'in Türkiye'de kadınların istihdama katılma oranının düşük kaldığını ifade ederken, kadınların çalışmak isteseler de istihdam olanaklarının sınırlı kaldığını söyledi. Dinçer, ?Ayrıca işe girişte ve işyerinde cinsiyete dayalı ayrımcılığın çeşitli türleri ile karşılaşırlar. Bunlardan birisi de iş yerinde cinsel tacizdir? dedi.

- Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Genel Başkanı Alaaddin Dinçer'in Türkiye'de kadınların istihdama katılma oranının düşük kaldığını ifade ederken, kadınların çalışmak isteseler de istihdam olanaklarının sınırlı kaldığını söyledi. Dinçer, ?Ayrıca işe girişte ve işyerinde cinsiyete dayalı ayrımcılığın çeşitli türleri ile karşılaşırlar. Bunlardan birisi de iş yerinde cinsel tacizdir? dedi.

Eğitim-Sen Genel Başkanı Dinçer, Eğitim-Sen Samsun Temsilciliği Kadın Sekreterliği tarafından hazırlanan işyerinde cinsel tacizin yaygınlık düzeyi ile ilgili araştırmanın sonuçlarını açıkladı. Dinçer yaptığı yazılı açıklamada, kültürel etkenler nedeniyle iş yerinde cinsel tacizin dile getirilmesini güçleştiğini anlattı. Yakın bir zamana kadar bu konuda çalışanları koruyucu yasal düzenlemenin bulunmadığını anımsatan Dinçer, ?Yasada cinsel tacizin tanımlanmamış olması bir eksikliktir. Öte yandan işyerinde cinsel taciz olgusunun yaygınlığı göz önüne alındığında, mücadele için sadece yasal düzenlemenin yeterli olmayacağı açıktır? dedi.

-?TACİZ İŞ ARKADAŞLARINDAN GELİYOR?-

Dinçer, Samsun kent merkezi ile beş ilçede 550 kadın eğitimciye uygulanan ankete göre eğitim alanında çalışan kadınların, iş yerinde cinsel tacizin yaygın olduğunu dile getirdiğini kaydetti. Dinçer, iş yerinde cinsel tacize uğradığını belirtenlerin oranının ise yüzde 11'de kaldığına işaret ederken, ?Cinsel tacize maruz kalan kadınların, maruz kaldıkları tacizden kendilerinin sorumlu tutulacağı düşüncesiyle kolaylıkla açıklayamadıkları göz önüne alındığında, oranın düşüklüğü anlaşılır bir hal almaktadır. İşyerinde cinsel tacize uğrayan kadınlar, tacizi uygulayanların yüzde 44'ünün iş arkadaşları olduğunu dile getirmişlerdir? dedi.

-?TACİZCİYE YAPTIRIM UYGULANMALI?-

Dinçer, işyerinde cinsel tacize uğrayan kadınların yüzde 72'si taciz sonrasında insanlara duyduğu güven duygusunu yitirdiğini anlattığını belirtirken, yüzde 30'unun uyku bozukluğu yüzde 30'unun da sosyal ilişkilerden uzaklaştığını kaydetti. Dinçer, ankete göre cinsel tacizin kent merkezlerinde daha yoğun yaşandığının ortaya çıktığını belirtirken, ankete katılanların yüzde 37'sinin bu konuda sendikaların daha aktif olmasını istediğini de açıkladı. Dinçer, kadın çalışanlar tarafından işyerinde cinsel tacizin önüne geçilebilmesi için tacizde bulunan kişiye yaptırım uygulanmasının beklendiğini ifade etti

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber