Memurun ILO silahı

Haber Giriş : 02 Ekim 2004 07:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Toplu görüşmelerde umduklarını bulamayan memurlar, ILO gibi uluslararası anlaşmaların Anayasa hükmünün üstünde olduğunu belirten Anayasa'nın 90. maddesini ileri sürerek hükümeti zorlayacak.

İstedikleri zammı alamadan masadan kalkan memurlar, Başbakan Erdoğan'ın hükümetin yüzde 8'lik artışı yüzde10'a çıkarma teklifi ile yumuşarken uluslararası sözleşmelerden doğan haklarını da sonuna kadar almak için konuyu uluslararası boyutlara taşımaya hazırlanıyorlar. Hükümetin görüşmelerde sicil affı getirme ve 1991 yılından sonra işe başlayanlara kademe verilerek 30'ar milyon daha fazla almalarını sağlayacak yaklaşımlara olumlu baktıklarını söyleyen Kamu Sen İstanbul İl Başkanı Hanifi Bostan, başta ILO (Uluslararası Çalışma Örgütü) sözleşmesi olmak üzere Anayasa'nın 90 maddesindeki "uluslar "uluslarası anlaşmalar Anayasa hükmünün üstündedir" maddesinden istifade ederek geçmişe dönük kazanımlarını da isteyeceklerini söyledi.

Memurlar İLO'nun 87 sayılı sözleşmeninin kamu çalışanlarına uygulanmasını düzenleyen 151 ve 98 sayılı sözleşmeleri, BM Ekonomik Sosyal ve Kültürel Haklara ilişkin Sözleşmenin 8, Avrupa Sosyal Şartı'nın 5 ve 6. BM İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin 23, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 11. maddeleri ve Türkiye tarafından imzalanan sözleşmeler gereği toplu görüşme değil, toplu sözleşme hakkı istiyorlar. Memurlar, Uzlaştırma Kurulu'nun 2002 ve 2003 yıllarında aldığı ancak, hükümetlerin uygulamadığı kararların uygulanmasını da isteyecekler.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber