İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

EYT'nin ardından gözler intibakta

5 milyondan fazla emekli EYT'nin ardından İntibak Yasası'nın çıkmasını bekliyor. Düzenlemeyle; 1999 öncesi emekli olanlarla 2000 senesi sonrası emekli olanların maaş farkının ortadan kalkması planlanıyor. İntibak bekleyenlerin maaşına yüzde 70 oranında zam yapılacağı hesaplanıyor.

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 23 Eylül 2022 07:45, Son Güncelleme : 23 Eylül 2022 09:49
EYT'nin ardından gözler intibakta

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili çalışmalar tüm hızıyla sürerken, 2000 yılından sonra emekli olanların aylıklarını yükseltecek intibak düzenlemesiyle ilgili de kamuoyunda heyecan başladı. Henüz hükümet tarafında bu konuyla ilgili net bir çalışma olmadığı görülse de; EYT'nin ardından 5 milyondan fazla kişiyi ilgilendiren İntibak Yasası'nın da Meclis'e gelmesi bekleniyor. Milyonlarca emeklinin beklediği İntibak Yasası şu an 2000 ve 2008'den sonra emekli olanları kapsıyor. İntibak Yasası; eşit prim sayısına rağmen emekli olunan yıla göre alınan emekli maaşlarındaki farkın düzenlenmesini içeriyor.

MAAŞLAR NE KADAR ARTACAK?

Mevcut durumda, ortalama 5 bin prim günü bulunan ve 1999 öncesi emekli olan bir kişi tahmini 6 bin TL maaş alırken, yine 5 bin prim sayısı bulunan ve 2000 senesi sonrası emekli olan bir kişi ortalama 3.500 TL maaş alıyor. Bu durum 2008 sonrası emekli olan bir kişinin maaşında daha da düşüklüğe neden oluyor. İntibakın çıkması halinde emekli maaşlarında yüzde 70'e yakın artış bekleniyor. Yani 3.500 TL emekli maaşı alan bir vatandaş, intibakla 6 bin TL civarında emekli maaşı alacak. Öte yandan emekli maaşı nasıl yükselir sorusu ise tamamen ödenen primlerle ilgili. Kısacası sigortanız yüksekten yattıysa, emekli maaşınız da o kadar yüksek oluyor.

Türkiye Emekliler Derneği Genel Başkanı Kazım Ergün, 2000'den sonra emekli olanların aylıklarını yükseltecek intibak düzenlemesiyle ilgili müjde beklediklerini belirterek "2000 yılı öncesi emeklileri için yapılan intibak düzenlemesinin, 2000 yılı sonrası emekli olanlar için yapılmasının zamanı gelmiştir. Eski ile yeni arasındaki adaletsizliği giderecek, taban aylıklarla tavan aylıklar arasında giderek açılan makası daraltacak bir intibak düzenlemesi en büyük beklentimizdir" dedi.

KAAN ZENGİNLİ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber